Republica Moldova și Ucraina s-au desprins de la rețeaua electrică a Rusiei și vor să se conecteze la sistemul UE (Politico)

În ziua în care Rusia a declanșat invazia, Republica Moldova și Ucraina au participat la un test de independență energetică prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. Acum, cele două state speră ca testul, care ar fi trebuit să dureze doar trei zile, să devină permanent și ca UE să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale, scrie Politico.

Testul fusese programat cu mult timp în urmă și, din nefericire, a coincis cu data în care Moscova s-a decis să își trimită trupele în Ucraina și să înceapă să distrugă infrastructura țării.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, a prelungit testul până pe 6 martie. Acesta încearcă să obțină de la UE permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor sistemului de distribuție a electricității (ENTSO-E). În același timp, zilele în care Ucraina mai poate ține luminile aprinse cu sursele de energie pe care le deține sunt numărate.

„În ciuda agresiunii militare din partea Rusiei, a atacurilor cu rachete, a atacurilor asupra infrastructurii critice, sistemul de energie al Ucrainei, care funcționează autonom, și-a dovedit fiabilitatea și securitatea furnizării de energie electrică a consumatorilor”, a declarat Galușcenko luni.

„Am dovedit seriozitatea intențiilor noastre de a ne integra în sistemul european, chiar și în această perioadă dificilă de război”, a adăugat ministrul ucrainean. „Fac un apel către partenerii noștri europeni să sincronizeze sistemul energetic al Ucrainei cu ENTSO-E cât mai curând posibil.”

„Avem nevoie de sprijinul și solidaritatea voastră cu poporul ucrainean mai mult ca niciodată!”

Conectarea Ucrainei la sistemul de electricitate al UE trebuie realizată de urgență, potrivit comisarului UE pentru Energie

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, s-a întâlnit luni cu ENTSO-E pentru a discuta despre conectarea la sistem a Ucrainei cât mai repede – un proces care se numește „sincronizare”.

 » sursa: www.digi24.ro