Proiect aprobat de Parlament. Ilie Coleșa (AUR): să nu repetăm greșelile programului „Cornul și laptele”

AUR a votat proiectul de lege privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat. În acest context, deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa a punctat potențialele probleme pe care le poate avea acest proiect de lege, chiar dacă nu se suprapune peste programul „Cornul și laptele” poate repeta greșelile pe care acest program le-a avut.

Cât din această hrană este una de tip ecologic și cât este una alcătuită din produse cu ingrediente rafinate, cu grăsimi hidrogenate, arome chimice, potențiatori de arome ș.a.m.d. Cât din această hrană este alcătuită din produse, legume, cereale, fructe românești? Probabil că nimic. Ce s-a întâmplat în programul „Cornul și laptele” știm: au fost cumpărate tiruri întregi de mere poloneze, puternic chimizate, la 30 de bani bucata, iar copiii le-au primit la un preț de 6 lei per kilogram. Mai mult, cât din această hrană este furnizată de către gospodăriile locale? Probabil că nimic. Trebuie să încurajăm țăranul român să poată ieși din perimetrul gospodăriei și să aducă mâncare acasă sau la școală. Altfel, ne vom hrăni copiii cu mâncare puternic chimizată, hrană străină, iar țăranii noștri vor dispărea„, a declarat deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 290 de voturi pentru, Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. Mai departe, legea merge spre promulgare la Cotroceni.

„Programul urmăreşte să asigure premisele accesului egal şi nediscriminatoriu la educaţie al tuturor copiilor, indiferent de mediul rezidenţial de apartenenţă sau de situaţia socio-economică. (…) În anul şcolar 2021-2022, în perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiect.

Acesta mai prevede că, pe durata de implementare a programului, personalul necesar poate fi suplimentat, la solicitarea unităţilor-pilot, prin angajare, prin detaşare sau delegare din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificarea corespunzătoare a fişei postului.