Poluare gravă în Buzău: poliția a găsit tone de gunoi îngropate pe malul râului Câlnău. Andrei Hangan (AUR) sesizează Ministerul Mediului

Tone de gunoi au fost găsite îngropate pe malul râului Câlnău. Cazul de poluare gravă a fost descoperit de localnicii din satul Potârnichești (jud. Buzău), care au alertat poliția, după ce au constatat că mai multe utilaje scot balast din pământ și umplu gropile cu deșeuri. Senatorul AUR Andrei Hangan, unul dintre parlamentarii cei mai preocupați de protejarea mediului înconjurător, a sesizat Ministerul Mediului și a cerut instituției să ia măsuri pentru a descuraja astfel de practici.

Potrivit presei locale, Direcția Apelor Române și Poliția din Buzău au demarat cercetări pentru a afla cine se află în spatele dezastrului ecologic. Anchetatorii au efectuat săpături în a doua jumătate a lunii septembrie și au depistat mari cantități de gunoi pe albia majoră a râului Câlnău. Un dosar penal a fost întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de îngropare a deșeurilor, în timp ce societatea responsabilă cu excavările ilegale a fost deja sancționată cu o amendă de 75.000 de lei.

Primarul comunei Poșta Câlnău neagă acuzațiile și susține că gunoiul găsit de poliție este acolo de peste trei decenii, aruncat de localnici. Însă, rapoarte ale Gărzii de Mediu Buzău și amendarea societății responsabile arată contrariul.

Andrei Hangan avertizează că astfel de episoade se pot repeta oricând în alte zone ale țării, în lipsa unei reacții ferme din partea autorităților responsabile.

„Este profund îngrijorător să vedem că astfel de practici ilegale de îngropare a deșeurilor au loc, punând în pericol mediul și sănătatea comunităților locale. Este crucial ca autoritățile să acționeze ferm pentru a identifica și sancționa responsabilii, asigurându-se că astfel de incidente nu se mai repetă”, a punctat senatorul.

Prin intermediul interpelării, Andrei Hangan solicită ministrului Mediului, Mircea Fechet, să transmită:

  1. Cum va interveni ministerul pe care îl aveți în subordine pentru a coordona eforturile de investigație și a asigura că autoritățile locale iau măsurile necesare pentru remedierea situației în Buzău?
  2. Ce planuri aveți, în calitate de ministru de resort, pentru a preveni astfel de incidente ecologice în viitor și a promova gestionarea durabilă a deșeurilor în zonele rurale?
  3. Cum va monitoriza și evalua Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implicarea autorităților locale în gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și protejarea mediului?
  4. Ce strategii intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să implementeze pentru a implica mai activ comunitățile locale în protejarea resurselor naturale și raportarea incidentelor ecologice?
  5. Există planuri pentru alocarea fondurilor PNRR pentru proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor și prevenirea poluării în zonele vulnerabile, cum ar fi județul Buzău?