O scurtă istorie a ninsorilor din Sahara – Despre rarele dăți când dunele sunt ”pudrate” de zăpadă și despre ”micile Siberii” africane

​Sahara este cel mai întins deșert din lume și este ceva normal ca vara să fie peste +45 de grade la umbră, la fel cum iarna poate da înghețul. Dar uneori, în uscatul Sahara ninge, iar asta s-a întâmplat și în 2022, dar sunt și locuri unde ninsoarea apare o dată la multe zeci de ani și în mod excepțional se depune chiar și strat de câteva zeci de centimetri. În articol puteți citi despre rarele episoade când în Sahara a nins, dar și despre locuri incredibil de reci.

Pe 13 decembrie 2013 a nins la Cairo, fiind prima ninsoare din ultimii 112 ani. Acum câțiva ani, în Algeria, o furtună de zăpadă cu totul ieșită din comun le-a permis copiilor să facă oameni de zăpadă și să folosească dunele drept derdeluș, iar în 1979, într-un alt oraș din Algeria ninsoarea a oprit toate activitățile pentru jumătate de oră și așa ceva nu s-a mai repetat acolo de atunci.

Sahara este uriașă, 9,2 milioane kmp, adică de aproape 40 de ori mai întinsă decât România. 11 țări pot spune că ”găzduiesc părți din deșertul ce are 4.800 km lungime și 1.800 km lățime.

Mici Siberii nord – africane

În Sahara sunt uneori chiar și peste 50 de grade la umbră vara (și peste +70 la soare) și maximele trec și de +30 iarna, dar cât de rece poate fi în deșert și în zonele foarte înalte din nordul Africii? În munții Atlas, la 4.000 de metri, minimele absolute au scăzut la -36 C, iar în munții Tibesti, la 3.000 m alt, minimele au fost de sub -15 C. În zone locuite, la sub 1.000 de metri altitudine au fost și temperaturi de sub -10 grade.

Ninsoare la Timejdad,

 » sursa: hotnews.ro