„Nu înţelegem de ce ni se întâmplă asta”: Refugiaţi ucraineni, ajutaţi de voluntari din Oradea după ce nu au fost lăsaţi să treacă graniţa în Ungaria (FOTO / VIDEO)

Mobilizare impresionantă a zeci de tineri, voluntari în grupul format de Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT) Oradea. Miercuri seară, aceştia au sărit în ajutorul refugiaţilor ucraineni care au fost întorşi de la frontiera Ungariei cu România pentru că nu au avut paşapoarte biometrice, vize Schengen sau permis de şedere într-un stat UE şi i-au ajutat să se cazeze în Oradea.

Datorită unei studente voluntare şi originare din Ucraina, BIHOREANUL a reuşit să vorbească cu două familii de refugiaţi, care, după ce au fugit din calea războiului, îşi doreau să ajungă la rudele lor din Polonia şi Germania.

În misiune

Grupul de ONG-uri şi asociaţii studenţeşti coordonat de ARDT a fost anunţat rapid de impunerea noilor restricţii la frontiera cu Ungaria. Tinerii au aflat că din această cauză, miercuri noaptea, în Oradea, urma să rămână un număr mare de ucraineni.  

„Am fost anunţaţi de cei de la frontieră. Ni s-a spus că vor trimite autocare cu refugiaţi pe măsură ce putem noi (ONG-urile) să-i cazăm. Noi avem circa 850 de voluntari, unii membri în asociaţii studenţeşti, alţii liceeni sau colaboratori de la Crucea Roşie filiala Bihor, care au fost pregătiţi să-i liniştească pe refugiaţi, să le ofere alimente, să completeze formulare cu datele lor, să-i introducă într-o bază de date şi să ţină legătura cu ei chiar şi după ce au fost cazaţi. Avem şi circa 40 de traducători, majoritatea studenţi basarabeni care ştiu rusă, dar câţiva ştiu şi ucraineană”, a declarat, pentru BIHOREANUL, Filip Barabaş preşedintele ARDT Oradea.

Printre primii voluntari implicaţi în ajutorarea refugiaţilor a fost chiar o conaţională de-a lor, Bianca Simionca, o tânără originară din Slatina, un orăşel din Transcarpatia, Ucraina.

Aceasta studiază Medicina la Oradea şi s-a oferit ca traducător.

 » sursa: ebihoreanul.ro