Mircea Dăneasa, despre o inițiativă AUR necesară în lupta cu mafia lemnului: Cerem moratoriu de 10 ani pentru protejarea pădurilor

Senatorul AUR Mircea Dăneasa a vorbit într-un scurt interviu pentru Digipres despre o propunere legislativă a partidului Alianța pentru Unirea Românilor, care instituie o măsură radicală pentru protejarea pădurilor: moratoriu de 10 ani pentru „aurul verde”. Dăneasa este unul dintre inițiatorii proiectului, alături de cei doi deputați AUR de Suceava – Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei.

Volumul exploatării masei lemnoase în țara noastră tinde să îl concureze pe cel din perioada comunistă, se arată în expunerea de motive a proiectului: în anii 80′ se tăiau aproximativ 25 milioane metri cubi masă lemnoasă anual față de 11,7 milioane metri cubi în 2006 și 18 milioane metri cubi în 2016. Potrivit unui studiu Greenpeace, în România se taie peste 3 ha de pădure la fiecare oră. Din datele prezentate de Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează în medie 41 ha dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale.

„Constatăm că ritmul exploatării nemiloase a pădurilor crește de la an la na, în loc să încetinească. Ceea ce este și mai grav este că de această resursă nu beneficiază românii, ci firmele străine care se îmbogățesc în urma tăierilor masive din pădurile noastre. De asemenea, tipul acesta de exploatare poate produce diverse crize – ne reamintim de criza lemnului de foc din perioada 2013-2018”, a precizat senatorul AUR Mircea Dăneasa.

Propunerea AUR a fost înregistrată la Senat – prima cameră sesizată – urmând ca luna această să fie supusă dezbaterii în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (pentru aviz) și Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic (pentru raport).

Inițiatorii proiectului de lege subliniază că un moratoriu de 10 ani ar da timp decidenților pentru reorganizarea Sistemului Silvic Național spre o direcție în care suprafața împădurită în România să depășească cu mult suprafața exploatată anual, astfel încât, copii noștri să respire un aer din ce în ce mai curat în propria lor țară.