Mateescu (AUR): Statul român trebuie să se implice mai mult în a apăra interesele românilor din Balcani

Sorin Mateescu a adresat ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, o solicitare pentru a primi lista proiectelor organizate de către autoritățile statului român pentru a marca Ziua Românități Balcanice (10 mai) în Bulgaria, Grecia și Macedonia de Nord. Senatorul AUR consideră că MAE nu este suficient de activ în a promova și apăra interesele românilor din Balcani.

„Statul român are obligații firești față de românii de la sud de Dunăre, care supuși unor procese de asimilare etnică și lingvistică. Astfel, de Ziua Românității Balcanice, legea prevede că această sărbătoare poate fi marcată de reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători”, a punctat senatorul AUR în adresa transmisă ministrului de Externe.

Ministerul de Externe a marcat anul acesta ziua de 10 mai în Bulgaria și Macedonia de Nord prin organizarea câtorva evenimente modeste.

Astfel, potrivit MAE, Ziua Românității Balcanice a fost marcată în Bulgaria, prin Ambasada României la Sofia, unde a fost organizată o expoziție fotografia intitulată „Comunitătile istorice româneşti din Timocul sârbesc (Serbia), Timocul bulgăresc de pe Valea Dunării (Bulgaria)”, realizate de către Institutul Cultural Român.

„Expoziţia a urmărit să promoveze existenţa în afara graniţelor statului român a unor comunităţi rornâneşti puţin cunoscute de publicul larg şi să informeze cu privire la istoricul acesteia. Fotografiile expuse au fost selectate din arhiva cercetărilor de teren realizate de Dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, lnstitutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” şi secretar general al Societăţii de Cultură Macedo-Române. Textele descriptive ale fotografiilor aferente expoziţiei au fost traduse în limba bulgară, în vederea diseminării acestora în rândul publicului larg din Bulgaria.

Evenimentul a fost promovat pe reţelele sociale (pe pagina Ambasadei României la Sofia Inregistrându-se peste 4.000 de vizualizări), iar expoziţia a fost pusă la dispoziţia vizitatorilor virtuali pe pagina de internet a Ambasadei”, se arată în răspunsul transmis.

De asemenea, în ceea ce privește proiectele desfășurate în Macedonia de Nord, Ambasada României la Skopje îți propune să contribuie la păstrarea identităţii lingvistice a acestei comunităţii prin donații de carte în dialect aromân către şcoala din Krushevo. De asemenea, se are în vedere lansarea „Dicţionarului dialectului meglenoromân actual” şi deschiderea, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, unui Centru de Informare al României in cadrul Universităţii „Sf. Chiril şi Metodiu”.

În plus, potrivit sursei menționate, MAE, „prin intemerdiul Ambasadei României la Atena, acordă o atenţie constantă dezvoltării şi menţinerii unei relaţii cât mai strânse cu membrii comunităţii româneşti din Grecia, precurn şi promovărli contribuţiei acestora la dinamica relaţiilor bilaterale româno-elene”..