Lucian Pușcașu: Arătați vinovații pentru avarierea Palatului Administrativ Suceava, monument istoric!

Parlamentarii AUR Mircea Dăneasa, Dorel-Gheorghe Acatrinei și Lucian Florin Pușcașu solicită prim-ministrului interimar Florin Cîțu să trimită corpul de control al Guvernului pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 06 martie 2021, în urma căruia Palatul Administrativ Suceava a fost grav avariat. Vinovații nu au fost identificați până la această oră.

„Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava, dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucât, în urma unui incendiu violent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări a fost vorba despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este practic distrusă. Sunt greu de privit imaginile dezolante cu Palatul Administrativ părăsit și nefuncțional, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrative și avea menirea  să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925)”, arată deputatul AUR Florin Pușcașu.

Parlamentarii AUR precizează că, potrivit informațiilor din presă, senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producând pagube foarte mari. De asemenea, nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare al flotei de intervenție a eșuat.

Mai mult decât atât, intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hidranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

„Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă  să maximizăm măsurile de prevenție cu privire la eventuale situații neprevăzute care s-au extins lună de lună și în spitalele patriei, dar pentru aceasta, trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava cum trebuie să aflăm adevărul pentru fiecare spital care a ars în acest an”, subliniază Pușcașu.

Având în vedere că încă nu au fost găsiți vinovații de avarierea Palatului Administrativ Suceava, parlamentarii AUR solicită premierului Cîțu să trimită corpul de control al Guvernului pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 06 martie 2021. Totodată, aceștia solicită primului ministru interimar să dea dispoziții ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să trimită de urgență avizul obligatoriu către Ministerul Dezvoltării pentru că acesta a comunicat mass-mediei sucevene că el nu are nici o legătură cu Palatul Administrativ Suceava.