În ianuarie 2022 au fost depășite în România recorduri de temperatură vechi de câteva zeci de ani

​Prima lună a acestui an a început cu temperaturi extrem de mari, maximele au depășit +18 C și în câteva locuri au fost depășite recordurile absolute de temperatură pentru ianuarie. La Turda a fost depășit un record vechi de aproape 80 de ani, iar la Blaj s-a înregistrat cea mai mare temperatură din ianuarie din 1936 până în prezent și nici nu au fost precipitații de vreun fel, arată caracterizarea climatologică publicată de ANM.

Începutul de ianuarie a fost extrem de cald și la câteva stații meteo s-a depășit recordul absolut de temperatură pentru ianuarie. La Gorgova, în județul Tulcea, au fost +17,9 grade (depășind un record din 1960), iar la Mahmudia au fost 17,7 grade, cu 1,5 C mai mult decât recordul precedent, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie.

La Blaj au fost +15,4 grade, astfel că recordul din 1936 a fost doborât, iar la Turda au fost +14,7 C, fiind depășit un record din 1948. Peste tot a fost neobișnuit de cald: la Miercurea Ciuc au fost +13,3 C, cu 1,4 grade peste recordul precedent pentru ianuarie. Această diferență de 1,4 C este mare: în general când un record este depășit se adaugă în general sub 0,5 C. Toate aceste recorduri s-au înregistrat în zilele de 5 și 6 ianuarie.

La precipitații, recordul lunar a fost depășit la o singură stație meteo, la peste 2.000 m alt, în munții Călimani. La stațiile Blaj, Borod și Ștefănești Stânca nu s-au înregistrat precipitații.

Ce spune ANM despre temperaturile medii din ianuarie 2022 și despre precipitații

Temperatura medie a lunii ianuarie 2022 a avut valori cuprinse între -11,5 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 3,4 °C, la Calafat. Cele mai mari valori, peste 2 °C, s-au înregistrat în sudul Olteniei,

 » sursa: hotnews.ro