Gianina Șerban (AUR): Unitățile specializate de stat pentru tratarea integrată a dependenței de droguri nu sunt funcționale

Un raport al Agenției Naționale Antidrog arată că 10% dintre românii cu vârste între 15 și 64 de ani au consumat un drog pentru a experimenta. De asemenea, acest fenomen capătă amploare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, statul nu are nici o strategie pentru tratarea dependenței de substanțe interzise, deși acest subiect a fost dezbătut inclusiv în Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Constatarea îi aparținei deputatei AUR Gianina Șerban, care atrage atenția că în România nicio unitate specializată de stat pentru tratarea integrată a dependenței de droguri nu este funcțională.

Gianina Șerban a semnalat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, acest aspect, cu precizarea că:

„Recent, Curtea de Conturi a publicat un document, prin care prezintă că în perioada 2007-2010, statul român, prin Agenția Națională Antidrog, a realizat învestiții din bugetul de stat în cuantumul a 3.850.328 lei, pentru  construcția și dotarea a trei unități terapeutice pentru toxicomani în județele Brașov, Cluj și Harghita, nefiind operaționale nici până în prezent”.

Deputata solicită ministrului Alexandru Rafila să transmită:

  1. Din ce cauză Ministerul Sănătății nu a găsit în cei 13 ani de la realizarea investiției o cale de administrare a celor trei unități construite din bani publici, specializate pentru tratarea integrată a dependenței de droguri?
  2. În cazul în care administrarea celor trei unități nu este de competența ministerului sănătății, vă rog să-mi transmiteți care instituție ar avea această competență.