Gianina Șerban (AUR) avertizează: gazele extrase din Marea Neagră, deja vândute

Pe fondul creșterii prețurilor la energie, deputata AUR Gianina Șerban constată că tarifele aplicate la clientul final sunt aplicate ca și când România ar face parte din categoria cumpărătorilor de energie. Mai mult, deputata AUR atrage atenția ministrului Energiei Virgil Popescu cu privire la resursele uriașe pe care le are România, solicitându-i un raport cu privire la contractele de vânzare a gazelor din Marea Neagră și publicarea prețurilor la care statul român achiziționează gaze de pe piața energiei.

O ordonanță de urgență din 2022 prevede că producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică.

Ce contracte de vânzare a gazelor extrase din Marea Neagră sunt încheiate deja și la ce prețuri? Care este prețul la care statul român achiziționează gaze de pe piața energiei? Ce sume au fost calculate, declarate și plătite ca impozit asupra veniturilor suplimentare de către titularii de acorduri petroliere offshore și/sau onshore de adâncime, conform legii 157/2022, art.19, alin.3)?”, a întrebat deputata AUR Gianina Șerban.

Legea offshore, 157 din 25 mai 2022 ce a adus modificări și completări legii 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, prevede la art. 20, alin.4), că aceste cantități de gaze „vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român”.