Gheorghe Cătană (AUR): Fără un stat echilibrat financiar nu putem să ne apărăm interesul național și să conferim prosperitate poporului român

Alianța PSD-PNL a risipit banul public și a reușit să adâncească peste măsură criza economică – estimările Consiliului Fiscal publicate în luna august arată că deficitul bugetar va depăși 6% din PIB, dacă nu se vor lua măsuri în timp util. Senatorul AUR Gheorghe Cătană atrage atenția că „fără un stat echilibrat financiar nu putem să ne apărăm interesul național și să conferim prosperitate poporului român”.

Acesta pledează pentru o transparență cât mai mare a cheltuirii banului public. În acest context, Gheorghe Cătană a solicitat premierului Marcel Ciolacu și ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să transmită o situație actualizată și detaliat privind datoria publică a României, care să conțină răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care sunt creditorii României? Vă rog să ne comunicați în termeni nominali pentru fiecare în parte: datoria pe care statul român o are la acel creditor, termenul de rambursare, dobânda anuală si rata anuală, eventuale garanții acordate. Vă solicit să publicați pentru fiecare creditor contractul de împrumut încheiat cu statul român alături de toate anexele.
  2. Care sunt contractele de împrumut încheiate după 1 ianuarie 2020? La fiecare vă rog să precizați datoria pe care statul o are prin acel contract, termenul de rambursare, dobânda anuală și rată anuală, precum și, dacă e cazul, ce garanții s-au acordat creditorului. Vă rog să publicați fiecare contract de împrumut cu toate anexele.
  3. Când s-au încasat împrumuturile statului de după 1 ianuarie 2023?
  4. Care a fost destinația fiecărui împrumut luat de la 01 ianuarie 2020 încoace? Vă rog să prezentați o situație detaliată.
  5. Care este situația detaliată a resursele naturale ale României? Vă rog să ne răspundeți punctual, precizând: cine le exploatează, care este concesiunea pe care o plătește exploatatorul, care sunt investițiile pe care le-a făcut concesionarul, care sunt impozitele plătite in ultimii 5 ani de fiecare concesionar, ce „facilitați” are fiecare concesionar, ce obligații are concesionarul față de România, inclusiv cât e obligat să livreze pe piaţa internă din ce exploatează, cât îl costă să exploateze și cu cât vinde resursa brută sau prelucrată pe piața internă a României?

Senatorul AUR a subliniat că acesta este un demers important deoarece toți cetățenii trebuie să cunoască modul în care demnitarii le-au gestionat taxele și impozitele plătite, dar și resursele naturale ale țării.

De asemenea, Gheorghe Cătană a reiterat faptul că principalele cauze al creșterii deficitului bugetar sunt colectarea ineficientă a taxelor și impozitelor de la multinaționalele, experte în „optimizarea fiscală”, slaba valorificare a resurselor țării în interes național, șirul neîntrerupt de împrumuturi (datoria externă a crescut în ultimii trei ani și jumătate cât în cei 30 de ani scurși de la revoluție) și ineficiența gestionării banului public.