George Badiu (AUR), mesaj de Ziua Limbii Române: firul roșu al poporului român este limba maternă. Trăim momentul-cheie al promovării identității naționale

Într-un mesaj de felicitare, ocazionat de Ziua Limbii Române, deputatul AUR George Badiu l-a citat pe poetul național Mihai Eminescu, susținând că ziua de 31 august ne dă ocazia să cugetăm la bogata moștenire culturală pe care o avem și să ne îndreptăm gândul către cei care au luptat ca astăzi să vorbim limba română. Cu prilejul acestei zile, deputatul AUR a amintit românilor de pretutindeni că limba română ne-a ținut neamul unit și ne-a făcut unici în lume, îndemnându-i să prețuiască limba strămoșilor.

De Ziua Limbii Române îl voi cita pe cele mai mare poet al românilor și vă invit să cugetăm la aceste cuvinte de AUR scrise de Eminescu: Nici încline a ei limbă/Recea cumpăn-a gândirii/Înspre clipa ce se schimbă/Pentru masca fericirii,/Ce din moartea ei se naşte/Şi o clipă ţine poate;/Pentru cine o cunoaşte/Toate-s vechi şi nouă toate. Limba română este tezaurul cel mai de preț al unei națiuni, prin care se transmit valorile și tradițiile din străbuni, dar și un important instrument de coeziune și integrare a societății, fără de care viața în comun ar fi greu de imaginat, dar și firul roșu al poporului român. De-a lungul timpului, limba română ne-a ținut uniți, ne-a făcut puternici și ne-a arătat că suntem unici. Vă felicit din toată inima cu sărbătoarea limbii române și vă doresc să vă bucurați de ea, în fiecare zi, oriunde ați fi!” a declarat deputatul AUR George Badiu.

În fiecare an, din 2013, la data de 31 august, România sărbătorește Ziua Limbii Române. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Limba română este a cincea ca număr de vorbitori, după limba spaniolă, portugheză, franceză și italiană. În toată lumea, în jur de 28 de milioane de persoane vorbesc limba română, iar aproximativ 24 de milioane o au ca limba maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România, unde româna (dialectul daco-roman) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație.