Experți: Când se va stabiliza inflația în România, SUA sau Europa

Scăderea petrolului și a altor produse induce un posibil început de scădere a inflației în SUA. În schimb, în Europa energia electrică și prețul gazelor rămân motive de îngrijorare. În zona Euro, inflația a atins 8,9% luna trecută, cu 0,3 puncte peste iunie. În România, inflația din iulie, de 14,96% a fost în scădere modestă, de 0,1 puncte față de luna anterioară.

Inflație peste cea din România găsim, în UE, doar în câteva țări, în jumătatea estică a continentului: în țările baltice (Estonia 22,8%, Lituania 21,6%, Letonia 21,5%), Cehia 17,5% Bulgaria 17,3% și Polonia 15,6%. În cazul în care orizontul așteptărilor devine favorabil, cu inflația ținută sub control, s-ar apropia momentul în care și BNR ar pune pauză la noi majorări de dobândă.

„Dacă pentru piețele agricole deblocarea parțială a unor rute dinspre Ucraina și depășirea unor temeri asociate producției globale au ajutat la diminuarea prețurilor, zona sensibilă rămâne cea a energiei”, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, scrie stiripesurse.ro.

Prețul gazului natural a atins un nou record intraday de peste 239 EUR/MWh în hub-ul olandez marți, iar energia a ajuns în România la 2709 lei MWh pe OPCOM.

Dacă prețul agregat al produselor energetice va reveni într-o zonă ușor mai gestionabilă, tendința de scădere a inflației s-ar putea construi și împlini treptat, se mai arată în analiza casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Inflația, principala preocupare – din sfera economică – a cetățenilor și companiilor la nivel global, dă unele semne de moderare. Raportul din SUA arată că inflația a coborât la 8,5% anualizat în iulie, sub așteptări. E un pas în direcția dorită și oferă speranța de temperare mult-așteptată a presiunilor pe prețurile de consum.

Componenta de bază,

 » sursa: www.replicaonline.ro