Dorinel Cosma (AUR): Restaurarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, o poveste fără sfârșit

Procesul de restaurare a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani stagnează, clădirea fiind în șantier de mai bine de trei ani. Senatorul AUR Dorinel Cosma a înaintat o interpelare către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în luna noiembrie a anului trecut, prin care solicita informații despre finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare. Ministrul Cseke Attila nu a transmis un răspuns concludent, astfel că botoșănenii mai au de așteptat până ce această clădire emblematică va fi restaurată.

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este un monument istoric și cultural emblematic al municipiului Botoșani. Clădirea datează din anul 1914 și este înscrisă în patrimoniul național cultural al României. Aceasta a fost distrusă parțial în anul 1944 în urma unui bombardament, fiind reconstruită între anii 1956-1958. În prezent, clădirea se află într-o stare deplorabilă, restaurarea acesteia devenind o poveste fără sfârșit. Lucrările de restaurare au fost demarate în anul 2014, prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 5- „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, fiind alocat un buget de 23,9 milioane de lei, din care contribuția proprie a mun. Botoșani a fost de 1,5 milioane de lei. Însă, un an mai târziu, finanțarea a fost pierdută, invocându-se probleme tehnice. În anul 2018, a fost accesată o nouă finanțare europeană, de 5 milioane de euro, pentru ca lucrările să fie finalizate, însă lucrările stagnează”, arată Cosma în interpelarea sa către ministrul Cseke Attila.

Potrivit informațiilor transmise de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul procesului de restaurare au apărut dificultăți din cauza faptului că structura clădirii era grav deteriorată, iar pentru astfel de lucrări erau necesare sume importante de bani. În plus, până la identificare unor posibile surse de finanțare, firma care demarase lucrările inițiale a intrat în insolvență, astfel că procesul de atribuire a contractului a trebuit să fie reluată. Lucrările de consolidare au fost finalizate în data de 16.08 2021, iar beneficiarul UAT mun. Botoșani a lansat achiziția de lucrări pentru finalizarea proiectului, care se află încă în etapa de evaluare pentru semnarea contractului de lucrări.

„Proiectul cod SMIS 125026 cu titlul „Consolidarea și restaurarea Teatrului „Mihai Eminescu” este finanțat în cadrul programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1. – conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – NEFINALIZATE. Valoarea totală a proiectului este de 59.511.897, 43 lei, din care 22.376.009,19 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 25.10.2019, prin implementarea acestui proiect urmărindu-se atât consolidarea structurii de rezistență a clădirii și a elementelor structurale, în conformitate cu recomandările expertizei tehnice realizate în 2018 și cu normele în vigoare privind siguranța clădirilor publice, cât și restaurarea și amenajarea spațiilor interioare și a fațadelor exterioare ale clădirii monument istoric, cu respectarea standardelor privind siguranța și proiecția contra incendiilor și a standardelor privind facilitatea accesului persoanelor cu dizabilități în clădirile publice.

Proiectul a fost finanțat inițial în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, în această etapă fiind atribuit contractul de lucrări pentru reabilitarea obiectivului de investiții, contract încheiat cu operatorul SC Victor Construct SRL în data de 15.07.2014. Pe parcursul executării lucrărilor de reabilitare, au fost identificate deteriorări ale elementelor de structură, ce au făcut imposibilă finalizarea lucrărilor fără consolidarea prealabilă a întregului obiectiv. Ca urmare, contractul de lucrări a fost suspendat, beneficiarul făcând demersuri repetate în încercarea de a găsi o sursă de finanțare pentru execuția lucrărilor suplimentare de consolidare, demers finalizat prin depunerea unei cereri de finanțare în cadrul apelului de Proiecte Axa 5, prioritatea de investiții 5.1., Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului național și cultural” -proiecte nefinalizate, Programul operațional regional 2014-2020, ulterior rezilierii contractului de finanțare deschis în cadrul programării 2007-2014. În cadrul noi etape a fost încheiat în data de 14.05.2019 contractul de execuție a lucrărilor de consolidare cu operatorul economic LDC Trust Construcții MV SRL, lucrările de consolidare fiind finalizate în data de 16.08.2021”, se arată în document.