Dorel Acatrinei (AUR) propune soluții concrete pentru facturile la energie

România, unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, având posibilitatea să mai și vândă, a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la gaze, benzină și motorină, intrând în recesiune tehnică în ultimul semestru al anului trecut. Deputatul AUR Dorel Acatrinei avertizează că în acest an, presiunile bugetare vor atinge un nivel fără precedent, iar criza socială va acumula tensiuni, inclusiv pe fondul exploziei preţurilor la utilităţi. Acatrinei propune premierului Nicolae Ciucă câteva măsuri urgente ce necesită a fi implementate pentru a depăși criza energetică și a salva românii de a resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani.

Dacă nu se iau măsuri radicale urgente privind intervenţia publică/reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, după aprilie 2022, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani. Prețul energiei și a gazelor a explodat, cu consecințe grave asupra cetățenilor români și a economiei noastre. Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România în prag de sezon rece la o creștere a facturilor ce nu poate fi suportată de consumatori. Câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea  gazului românesc, românii sunt condamnați la sărăcie. Care dintre soluțiile AUR de mai jos le veți aplica în următoarea perioadă și care sunt soluțiile pe care le aveți pentru protejarea românilor și a IMM-urilor?„, a declarat Acatrinei.

Așadar, măsurile deputatului AUR Dorel Acatrinei vizează:

  1. Eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea prețului energiei electrice, potrivit OUG nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 3/2022 si plafonarea pretului la maxim 700 lei/MWh.
  2. Elaborarea unui set de reguli privind acordarea ajutoarelor de stat;
  3. Introducerea unor reglementari ferme referitoare la penalizarea distribuitorilor de energie care comit abuzuri și introducerea unor amenzi calculate ca și procent din cifra de afaceri.
  4. Modificarea cadrului de reglementare astfel încât să fie definit un maxim de adaos comercial pe care intermediarii să îl poată aplica prețului de cumpărare de la producători. O astfel de masură ar fi conexă cu plafonarea prețurilor și nu ar putea fi considerată ca și o ingerință în mediul concurențial într-o piață reglementată deoarece acești intermediari ar putea tranzacționa doar 10% din totalul producției;
  5. Modificarea prin ordonanță de urgență a legislației care guvernează piața de energie pentru a permite funcționalitatea „Pieței de energie electrica pentru clienți finali mari”, respectiv alocarea de către producătorii de energie a unei cote obligatorie de energie pe această platformă, astfel încât să fie vândute pachete de energie pentru consumatorii industriali.