Dorel Acatrinei (AUR): În ciuda avertismentelor, Ministerul Mediului va da undă verde funcționării depozitului de gunoi din Pasul Mestecăniș

Deputatul AUR Dorel Acatrinei a sesizat în repetate rânduri Guvernului și Ministerului Mediului o problemă gravă ce pune în pericol mediul înconjurător și sănătatea oamenilor – este vorba despre construirea unei gropi de gunoi în zona Pasului Mestecăniș. Construcția nu respectă directivele europene privind depozitarea deșeurilor: depozitul de deșeuri, construit și recepționat de Consiliul Județean Suceava și proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone și este plasat la mai puțin de 1 000 de metri de zona locuită, arată deputatul.

Având în vedere cele menționate anterior, se impune ca Ministerul Mediului să avizeze negativ acest depozit, însă până la această oră instituția nu a luat măsuri. În acest context, Dorel Acatrinei a solicitat Guvernului să trimită corpul de control la Ministerul Mediului.

Ca urmare a acestei solicitări, Ministerul Mediului a transmis o serie de clarificări privind groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.

În primul rând, instituția a confirmat faptul că nu a fost luată nicio decizie în acest caz – nici de emitere a Autorizației integrate de mediu (AIM) şi nici de respingere a documentaţiei, fiind în procedura de reglementare.

„Acordul de mediu nr. 9/12.10.2009, revizuit la data de 23.12.2010, pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Suceava a fost emis de către fosta Agenție Regională pentru Protecția Mediului Bacău (ARPM). Procedura de emitere a acordului de mediu a fost derulată de către ARPM şi nu au fost înregistrate obiecții. Acordul de mediu este valabil, nefiind anulat de nicio instanţă de judecată”, a precizat Ministerului mediului.

În ceea ce privește directivele europene în domeniu, instituția a precizat că studiul privind impactul amplasării acestui depozit de gunoi este încă valabil, astfel că, potrivit documentului, nu există niciun risc nici pentru mediu și nici pentru sănătatea populației.

Referitor la distanţe şi riscurile pentru populaţie, vă informăm că la documentaţia depusă pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu, Consiliul Judeţean Suceava a prezentat Studiul nr. 2816/20.06.2019 privind Evaluarea impactului asupra activităților care se vor desfăşura la obiectivul de investiţie „Depozitul ecologic de deşeuri Pojorâta” situat pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale Pojorâta, judeţ Suceava, asupra confortului şi sănătăţii populaţiei din zonă, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Regional de Sănătate Publică laşi, din cadrul Ministerutui Sănătăţii.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin adresa nr. 10523/27.06.2023, a transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava un punct de vedere privind continuarea procedurii de autorizare, prin care informează că acest studiu își menţine valabilitatea, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Mediului la solicitarea deputatului AUR Dorel Acatrinei.