Dorel Acatrinei (AUR) îl interpelează pe premierul Ciucă: Ce soluții aveți pentru reducerea datoriei publice și a deficitului bugetar?

România se împrumută la dobânzi colosale. În anul 2023, totalul împrumuturilor guvernamentale ar urma să ajungă în 2023 la 160 de miliarde de lei (peste 32 de miliarde de euro) – o mare parte din această suma urmează să fie cheltuită pentru refinanțarea datoriilor guvernamentale scadente, iar restul va acoperi deficitul bugetar. În această situație, Deputatul AUR Dorel Acatrinei l-a interpelat pe șeful Guvernului și-a cerut să transmită ce soluții are pentru reducerea datoriei publice și a deficitului bugetar.

Deputatul AUR a criticat partidele aflate la putere pentru faptul că n-au reușit să reducă pierderilor generate de companiile de stat și cheltuielile din administrație. Din cauza acestui mod de a guverna, statul este nevoit să acceseze împrumuturi cu dobânzi record – aproape 2% din PIB-ul României se duce pe dobânzi, în timp ce 56% din datoria publică a României este în valută, expusă suplimentar riscului valutar al fluctuației de curs.

Dorel Acatrinei susține că singura soluție este să îmbunătățim ratingul de țară pentru a reduce cheltuielile cu dobânzile, însă acest lucru se poate face doar prin reducerea aparatului administrativ și prin creșterea investițiilor.

„Cu cât deficitul bugetar este mai mare, cu atât este mai probabil ca datoria publică a țării să continue să crească pentru a acoperi acel deficit. Singura modalitate pentru a rupe această legătură directă de cauzalitate ar fi creșterea semnificativă a încasărilor statului prin eradicarea evaziunii fiscale și debranșarea clientelei politice de la banul public.

Creșterea anuală a datoriei publice este direct proporțională cu avansul deficitului bugetar. Raportat la PIB, observăm că, în cea mai mare parte, banii împrumutați în fiecare an merg către acoperirea deficitului bugetar care în mare parte finanțează consumul, risipa banului public, pensiile speciale, finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat etc.”, punctează deputatul.

În acest context, Dorel Acatrinei solicită răspuns la următoarele două întrebări importante:

  1. Ce soluții aveți pentru reducerea datoriei publice și a deficitului bugetar?
  2. Aveți în vedere eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat și eliminarea pensiilor speciale pentru reducerea deficitului bugetar?