Deputatul Lilian Scripnic (AUR) a cerut explicații pentru haosul din aeroportul Henri Coadă din această vară. ANPC: Companiile Blue AIR și Tarom au fost sancționate

Călătoria cu avionul s-a transformat într-un coșmar pentru mulți români care au ales să-și petreacă vacanța de vară în străinătate, în contextul eliminării restricțiilor de circulație. Lipsa de personal și gestionarea dezastruoasă a fluxului de călători a generat haos pe aeroportul Henri Coandă. Oamenii au fost lăsați să aștepte ore întregi fără fără hrană, apă și cazare. Deputatul AUR Lilian Scripnic a luat atitudine și a sesizat imediat autoritățile competente în vederea adoptării unor măsuri de urgență.

În acest sens, deputatul Lilian Scripnic a înaintat solicitări către Compania Națională Aeroporturi București și Ministerul Transporturilor prin care a cerut explicații pentru dezastrul de pe aeroportul Internațional Henri Coandă. De asemenea, s-a adresat și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru a afla dacă ANPC a sancționat companiile aeriene pentru această situație.

În răspunsul transmis, reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) susțin că situația constată de deputatul AUR nu a fost cauzată de lipsa de personal: CNAB nu a disponibilizat niciodată personal în cei 13 ani de la înființare.

CNAB susține că altele ar fi cauzele care produc aglomerări: în afara lipsei de personal în cadrul companiilor aeriene şi agențiilor de check-in, aspect semnalat pe toate aeroporturile mari şi uneori, şi pe aeroportul Henri Coandă, companiile aeriene aleg să opereze la anumite ore – cele de vârf – ceea ce face ca terminalele de pasageri să fie supraaglomerate pentru câteva ore pe zi şi foarte libere în rest. La acestea se mai adaugă uneori evenimente neprevăzute, de exemplu, grevele sau anularea unui zbor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că au fost aplicate 238 de sancţiuni contravenţionale operatorului economic BLUE AIR AVIATION SA şi un număr de 4 sancţiuni contravenţionale operatorului economic TAROM SA pentru comportament incorect în relaţia cu consumatorii.

„Sancţiunile au fost însoţite de măsuri prin care s-a dispus restituirea contravalorii biletelor de avion în cazul zborurilor ce au fost anulate/modificate, acordarea de compensaţii, acordarea despăgubirilor în cazul distrugerii sau pierderii bagajelor, iar în anumite cazuri s-a emis Decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Principalele motive invocate de către operatorii economici pentru amânarea si/sau anularea unor zboruri au fost: restricţiile de zbor impuse în pandemie, condiţii meteo nefavorabile, defecţiuni tehnice şi motive operaţionale”, au transmis reprezentanții ANPC, care au precizat că reclamaţiile/petiţiile consumatorilor ce au vizat companii aeriene cu sediul social declarat pe teritoriul unui alt stat membru din spaţiul comunitar (Wizz Air, Ryanair, etc) au fost redirecţionate în vederea soluţionării către Centrul European al Consumatorilor România (ECC).