Deputatul AUR Florin Pușcașu cere premierului să-și justifice întârzierea avizului negativ pentru funcționarea gropii de gunoi de pe Mestecăniș. Ministrului Mediului: Procedura de reglementare, de emitere/respingere a solicitării Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM)  este în derulare

Florin Pușcașu, deputat AUR de Suceava, a cerut premierului României, Marcel Ciolacu, să trimită corpul de control la Ministerul Mediului cu scopul de a analiza întârzierea avizului negativ privitor la funcționarea gropii de gunoi din pasul Mestecăniș. Pușcașu a evidențiat că Ministerul Mediului se află în procesul de eliberare a autorizației integrate de mediu, care include aprobarea funcționării gropii de gunoi de pe Mestecăniș, situată în vârful muntelui, la o altitudine de circa 1.100 de metri. 

„Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați”, a precizat deputatul AUR Florin Pușcașu.

Potrivit reglementărilor europene și naționale, se menționează explicit o prevedere privind distanța minimă de 1.000 de metri între amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite, conform remarcilor deputatului AUR din Suceava.

Acesta a explicat că într-o zonă cu o distanță sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se găsesc 25 de construcții, inclusiv trei cu destinație turistică, un magazin de suveniruri și 21 de locuințe, iar cea mai apropiată locuință se află la doar 462,2 metri distanță.

„În raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri. Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflate în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și în acest raport, în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă”, arată senatorul AUR.  

Senatorul AUR a mai precizat că autorizația integrată de mediu pentru groapa de gunoi de pe Mestecăniș se află în lucru la Ministerul Mediului de peste un an de zile. Mai mult, acesta a subliniat că va formula o plângere penală la adresa membrilor guvernului în cazul în care nu va primi răspuns în termen de 30 de zile. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis un documentul oficial în care oferă un răspuns evaziv privind motivele avizului negativ pentru funcţionarea gropii de gunoi din Pasul Mestecâniş:

“În prezent, procedura de reglementare, de emitere/respingere a solicitării Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM) pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş este în derulare.

Acordul de mediu nr. 9/12.10.2009, revizuit la data de 23.12.2010, pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava a fost emis de către fosta Agenţie Regională pentru Protecţia Mediului Bacău (ARPM). Procedura de emitere a acordului de mediu a fost derulată de către aceasta şi nu a înregistrat obiecţii. Acordul de mediu este valabil, nefiind anulat de nicio instanţă de judecată.

Directiva nr. 1999/31 /EC privind depozitarea deşeurilor, transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, cadru legislativ în vigoare la data emiterii acordului de mediu, ulterior abrogat şi Înlocuit de Ordonanța Guvernului nr. 2 din 11 august 2021 privind depozitarea deşeurilor, prevede condiţiile de poziţionare a depozitelor de deşeuri, respectiv:

CERINŢE GENERALE

„1.1.2.1.2. Verificarea amplasamentului unui depozit ţine seama de: poziţionarea faţă de zonele locuite existente sau planificate, distanţa de protecţie față de corpul depozitului trebuie să fie de cel puţin 1.000 m pentru depozitele de deşeuri nepericuloase şi periculoase; construcţiile individuale vor fi luate în considerare separat.”

Aceste condiţii au fost necesar a se respecta în cadrul procedurii de emitere a Acordului integrat de mediu. Au fost transmise adrese la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava de către Primăria Comunei Pojorâta şi Primăria Comunei lacobeni, referitoare la construcţiilor existente, precum şi a celor pentru care s-a emis certificat de urbanism, autorizație de construire, respectiv aflate în construcţie în perioada 01.05.2009 – 31.10.2009 si până în prezent, în raza de 1000 m faţă de Depozitul de deşeuri Pojorâta.

Raportul de evaluare a impactului asupra mediului a fost întocmit tot în etapa de emitere a acordului integrat de mediu.

Referitor la distanţe şi riscurile pentru populaţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că la documentaţia depusă pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu, Consiliul Judeţean Suceava a prezentat Studiul nr. 2816/20.06.2019 privind Evaluarea impactului asupra activităţilor care se vor desfășura la obiectivul de investiţie „Depozitul ecologic de deseuri Pojorâta” situat pe teritoriul unității administrativ teritoriale Pojorâta, judeţ Suceava, asupra confortului .şi sănătăţii populaţiei din zonă, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Regional de Sănătate Publică laşi, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a transmis adresa nr. 10523/27.06.2023 către Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, ca punct de vedere pentru continuarea procedurii de autorizare, prin care informează că acest studiu Işi menţine valabilitatea”,  se arată în documentul transmis de Ministerul Mediului. 

Groapa de gunoi din vârful Mestecănișului a fost construită de Consiliul Județean, cu fonduri europene. Proiectul a fost inițiat în urmă cu 15 ani, chiar dacă a fost contestat de localnici și activiști de mediu din toată țara. Între timp investiția a fost finalizată și este nefolosită.