Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță sesizează Ministerului Culturii problema vandalizării monumentelor istorice

România are peste 30.000 de monumente istorice, mare parte dintre acestea fiind lăsate în paragină, fie din lipsa fondurilor, fie din nepăsarea guvernanților. Însă, dacă acestea nu pot fi încă restaurate, ar putea fi măcar protejate, consideră deputații de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, care atrag atenția asupra faptului că acțiunile de vandalism au devenit de o frecvență îngrijorătoare. Parlamentarii ieșeni au adus în atenția ministrului Culturii, Raluca Turcan, această problemă și au cerut informații despre măsurile ce pot vi luate pentru a descuraja acest fenomen.

În solicitarea adresată ministrului Culturii, aceștia amintesc faptul că monumentele istorice sunt de o importanță culturală incontestabilă, jucând un rol aparte în educarea unui popor. Ele prezintă imaginea „vie” a personalității sau a evenimentului istoric care la definesc. În context, aceștia au adus în discuție cel mai mediatizate cazuri de vandalism:

„Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de acest gen se referă la vandalizarea Cetății dacice de la Căpâlna. Cazul Cetății de la Căpâlna este unul recent și se adaugă multitudinii de astfel de cazuri de vandalism  ce au drept ținte monumentele istorice. Mici porțiuni din monument au fost tăiate și fixate pe panourile de informare, și acestea vandalizate.

Tot în acest an a fost adus în atenția opiniei publice și cazul de vandalism de la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. Trei turiști străini erau acuzați că ar fi însemnat trei pietre din structura monumentului istoric”, au precizat cei doi deputați.

Având în vedere situațiile prezentate, deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au solicitat răspuns la următoarea întrebare: Ce măsuri veți întreprinde pentru stoparea acestui fenomen?