De ce pierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID?

Celebrul simptom de pierdere a mirosului (anosmie) care se întâlnește adesea în COVID-19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus. 

Fără anosmie în cazurile grave

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii:

  • grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu;
  • apoi „moderații”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;
  • „severii”, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;
  • cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare. 

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom. 

Un mai bun răspuns imunitar local

La prima vedere,

 » sursa: www.digi24.ro