Darius Pop (AUR) solicită MAE să deschidă un Consulat permanent al României la Salzburg

În Austria trăiesc aproximativ 132.000 de români, potrivit statisticilor oficiale, însă lor li se mai adaugă cel puțin 50.000 de români – muncitori sezonieri sau persoane care au renunțat la cetățenia română. Deși reprezintă a doua cea mai cea mai mare naționalitate străină din Austria după germani, aceștia au acces cu greu la serviciile consulare. În această țară funcționează o singură ambasadă, la Viena, atrage atenția deputatul AUR Darius Pop, în ciuda faptului că există un decret prezidențial care prevede înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg.

Ambasada de la Viena are multe lipsuri, explică Darius Pop. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, din care 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și unul pentru a rezolva problemele.

În ceea ce privește consulatele onorifice, acestea sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze la Ambasada de la Viena, având de parcurs, nu de puține ori, distanțe foarte mari.

Deputatul AUR consideră că o soluție potrivită ar fi înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg). În acest context, Darius Pop i-a solicitat ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să transmită un punct de vedere referitor la următoarele chestiuni:

  1. Care sunt motivele pentru care până astăzi, 08.02.2022, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data?
  2. Pe ce criterii se vor ocupa posturile aferente din cadrul Consulatului? Doresc să fie făcute publice și transparent concursurile pentru ocuparea posturilor,  deoarece funcționari se pot găsi și în rândul comunității române din Austria.
  3. Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac?
  4. Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc.
  5. Care este strategia pentru implementarea de programe culturale, sociale și sportive pentru copiii și tinerii români?