Cum vor specialiștii de la UPT și din Zrenjanin Serbia să controleze migrația insectelor în agricultură?

Marți, 29 iunie, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, la Facultatea de Mecanică de pe bv. Mihai Viteazu nr.1, conferința de închidere a proiectul “Management integrat al relației climat -migrația insectelor în districtul Banatul centrul și județul Timiș”.

Continuând strategia proprie privind implicarea în problematica regională, Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a implementat, în perioada 28 iunie 2019 – 30 iunie 2021, în calitate de partener B1, acest proiect de control al migrației insectelor în agricultură, în parteneriat cu Primăria orașului Zrenjanin din Serbia -PSS Zrenjanin.

Activitățile au vizat consolidarea UPT ca partener performant în cooperarea euroregională prin dezvoltarea și promovarea unor sisteme și tehnologii noi pentru agricultura de precizie, care să asigure protecția mediului și conservarea biodiversității. Totodată, universitatea a vizat și creșterea gradului de implicare în activități de educație non-formale în zona transfrontalieră România-Republica Serbia, contribuind la creșterea nivelului de cunoaștere și transferul comun de experiență în cercetare-dezvoltare.

Implementarea proiectului prin realizarea unor activități specifice a avut ca rezultat principal crearea și operaționalizarea unui sistem integrat comun (condiții pedo-climatice, agrotehnică și mediu), pentru supravegherea în timp real a migrației transfrontaliere a insectelor. Concomitent, s-au desfășurat traning-uri în cele două țări partenere pentru formatorii viitorilor utilizatori ai sistemului, s-a organizat o conferință internațională pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie și s-a  creat un web-site demonstrativ integrat într-o platformă IT cu sistemul comun etc.

De asemenea, un alt rezultat este crearea unui web site care oferă o gama largă de servicii și resurse cum ar fi: e-mail, forum de discuții, calendare partajate, știri actualizate, pagini informaționale ușor de actualizat etc. Până acum s-au înscris 500 de fermieri din Timiș și din Banat Serbia.

Fiind o aplicație web, conținutul portalului poate fi vizualizat în browser-ele uzuale cum ar fi Internet explore,

 » sursa: ziuadevest.ro