Casa şpăgilor: Procurorii DNA Oradea au dovedit 24 de membri ai mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor

În iunie 2015, în premieră naţională, întregul personal al Serviciului Expertiză medicală din Casa de Pensii Bihor era inculpat pentru corupţie. 10 medici şi asistenţi medicali au fost reţinuţi şi percheziţionaţi, pentru că transformaseră locul de muncă într-un monstruos şi profitabil sistem de fraudare a fondului de pensii, făcând ca Bihorul să ajungă judeţul cu cei mai mulţi beneficiari de pensii de invaliditate.

După 5 ani, ancheta desfăşurată în mare parte de procurorii DNA Oradea se apropie de sfârşit, „recolta” fiind deloc de neglijat: 25 de persoane identificate ca făcând parte din „mafia” experţilor de la Pensii Bihor au fost inculpate, 24 au ajuns deja în faţa instanţei de judecată, iar 14 au şi fost condamnate. 

Fabrica de invalizi

BIHOREANUL a scris pe larg, de-a lungul timpului, despre cea mai amplă anchetă de corupţie din sistemul medical local. Verificările au fost pornite în ianuarie 2015 de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului Bihor, de la un fapt notoriu, însă niciodată reclamat: în Bihor, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, se vindeau ca la piaţă, drept pentru care judeţul ajunsese în topul celor mai „bolnave” din ţară, cu 37.833 de pensionari invalizi.

De ştiut e că pensia de invaliditate se acordă persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza unor accidente sau boli, iar deciziile sunt luate de medicii Serviciului de Expertiză Medicală din Casele de Pensii. Teoretic, aceştia sunt obligaţi să analizeze documentele medicale, să examineze bolnavii şi să-i încadreze în grade de invaliditate, de care depinde şi cuantumul pensiei, iar apoi să reanalizeze cazurile periodic, după 6 luni sau 1 an. La Oradea, însă, sistemul avea cu totul alte reguli.

 » sursa: ebihoreanul.ro