Cânepa – planta minune din care nu se aruncă nici rădăcinile, din care americanii fac whisky

Două dintre cele mai noi întrebuințări ale cânepii sunt sub formă de plastic și de hârtie. Fibra de cânepa măcinată și amestecată cu un liant natural obținut din alge marine are că rezultat un material care poate fi injectat și înlocui 100% plasticul convențional pe baza de hidrocarburi.

De asemenea, utilizarea hârtiei de cânepă ar reduce considerabil defrișările. Pentru fiecare 1,6 ha de pădure necesare pentru obținerea hârtiei, ar fi nevoie de 0,4 ha de cânepă pentru aceeași cantitate. Hârtia de cânepă poate fi reciclată de 7-8 ori pe când cea clasică de 3-4 ori.

Cânepa – o cultură cu utilizări multiple

“Exploatarea cânepii este un domeniu cu potențial și perspective excepționale, de aceea necesită dezbateri ample, așa cum este și aceasta. În perspectivă, voi organiza și eu o dezbatere tot internațională la nivelul ASAS”, atrage atenția prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice București, care cercetează cânepă de 40 de ani și a inventat mai multe soiuri da canabis sativa la SCDA Lovrin.

Conform specialiștilor, substanță numită canabidion (CBD) este una dintre componentele medicinale active principale ale cânepii și face parte dintr-o grupă de substanțe unice ale plantei, numită fitocanabinoizi. Există peste 120 de canabinoizi.

CBD  nu are efecte psihotrope și este cel mai abundent canabinoid, urmat de componentă psihotropă interzisă a cânepii, THC, tetrahidrocanabinol, asociat cu marijuana, care are o concentrație de 30- 40%. Alți canabinoizi sunt CBG, canabigeroli, CBC, canabicromen, și CBN, canabinol.

În domeniul medical, canabidionul  sustanța extrasă din cânepă, se poate utiliza în tratarea sau amelioarea a peste 50 de afecțiuni, dintre care amintim: cancer, accident vascular cerebral, Alzheimer, anorexie, boală Crohn, anxietate, artrită, astm, boli de inima și de ficat, colită,

 » sursa: ziuadevest.ro