Boris Volosatîi (AUR) solicită Ministerului Cercetării și Inovării informații despre stadiul proiectului privind crearea unui spațiul poștal unic între România și R. Moldova

Instituțiile de pe cele două maluri ale Prutului au făcut demersuri în vederea creării unui spațiul poștal unic între România și Republica Moldova. Astfel, din luna decembrie 2022 Poșta Română are o subsidiară la Chișinău, dezvoltând un parteneriat cu Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei S.A. Obiectivul final este acela de a unifica serviciilor poștale și de curierat dintre cele două state.

În acest context, deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării informații cu privire la stadiul actual al acestui proiect.

Boris Volosatîi a reaminti că pentru realizarea spațiului poștal unic între România și Republica Moldova au fost deja făcute anumite demersuri, astfel:

  • la 12 august 2022 cele două întreprinderi poștale din stânga și din dreapta Prutului au semnat un Acord prin care tarifele pentru coletele poștale pe relația România – Republica Moldova au fost reduse, din octombrie 2022, cu 25%, fapt arondat scopului declarat de egalizare a tuturor tarifelor poștale între cele două state ale noastre. După reducerea tarifelor poștale în octombrie 2022, s-a anunțat creșterea numărului de curse poștale între cele două state, de la o cursă săptămânală, la o cursă zilnic.
  • la 1 martie 2023 a intrat în vigoare Acordul dintre cele două administrații poștale ale noastre privind schimbul de trimiteri EMS (Express Mail Service – Serviciul Poștal Rapid/Expres), document care prevede tarife mai mici decât cele plătite anterior.

Prin intermediul unui întrebări parlamentare, Boris Volosatîi solicită răspuns la următoarele chestiuni:

  1. Care este nivelul actual al tarifelor poștale dintre cele două maluri ale Prutului la toate tipurile de trimiteri și servicii poștale operate în cadrul Acordurilor dintre cele două administrații poștale ale noastre.
  2. Pe cât de mult s-a avansat în prima jumătate a anului 2023 pe calea creării spațiului poștal unic între cele două maluri ale Prutului?
  3. Ce rezultate concrete a înregistrat subsidiara Poștei Române de la Chișinău din momentul inaugurării sale până în prezent?
  4. Care este frecvența actuală a curselor poștale între cele două maluri ale Prutului?
  5. Ce acțiuni și măsuri concrete se au în vedere pentru a doua jumătate a anului 2023 în vederea atingerii scopului strategic declarat de creare a spațiului poștal unic al celor două state ale noastre?