Boris Volosatîi (AUR), întrebare pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu: Când veți înființa Muzeul Românilor de Pretutindeni?

Deși există o lege în acest sens din 2007, Guvernul nu a aplicat prevederile legale privind înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni ca instituție publică de interes național, deși un astfel de obiectiv ar fi putut oferi României un inestimabil capital de imagine, atât în rândul românilor din țară și de peste hotare, cât și printre străini, atrage atenția deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În acest context, Volosatîi a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu să transmită răspuns la întrebarea: Când veți înființa Muzeul Românilor de Pretutindeni?

Deputatul AUR subliniază că această chestiune ține direct și exclusiv de Guvernul României, „așa cum specifică legea nr. 299/2007. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu poate substitui Guvernul României în obligația sa cuprinsă la articolul 11 al legii nr. 299/2007”.

Precizăm că art. 11 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu sediul în municipiul București și că organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Referitor la aceste aspect, Boris Volosatîi afirmă:

„Se constată obiectiv că din anul 2007 până în prezent, timp de 16 ani, toate guvernele României[1] nu s-au conformat prevederilor legale despre înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni ca instituție publică de interes național. Această situație vine în contrast izbitor cu demersurile și acțiunile întreprinse cu diligență de către Guvernul României pentru înființarea altor muzee și alocarea către acestea a unor sedii corespunzătoare”.

În acest context, deputatul AUR solicită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Când preconizează Guvernul României înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
  2. Ce decizii concrete a adoptat și ce măsuri practice a întreprins sau preconizează să întreprindă Guvernul României, pe durata mandatului dumneavoastră de prim-ministru, în vederea alocării unui sediu corespunzător și a înființării Muzeului Românilor de Pretutindeni în conformitate cu prevederile exprese ale Legii nr. 299/2007.
  3. Dacă Guvernul condus de dumneavoastră a elaborat sau nu un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unui sediu corespunzător Muzeului Românilor de Pretutindeni. În cazul unui răspuns pozitiv la acest punct al Interpelării parlamentare, vă rog să indicați data la care este preconizată examinarea proiectului de Hotărâre de către Cabinetul pe care îl conduceți.
  4. Câte Hotărâri, și care anume, privind înființarea unor muzee și/sau alocarea de sedii corespunzătoare pentru acestea a adoptat Guvernul României în intervalul 2007-2023.
  5. Ce demersuri oficiale a întreprins Guvernul Românei către Primăria municipiului București, în intervalul 2007-2023, în vederea identificării unui sediu corespunzător care să fie alocat Muzeului Românilor de Pretutindeni și care a fost rezultatul concret al acestor demersuri.

[1] Guvernele: Călin Popescu-Tăriceanu II, Emil Boc I și II, Cătălin Predoiu (interimar), Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta I, II, III și IV, Gabriel Oprea (interimar), Sorin Cîmpeanu (interimar), Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor (interimar), Viorica Dăncilă, Ludovic Orban I și II, Nicolae Ciucă (interimar), Florin Cîțu, Nicolae Ciucă.