Astronomii au descoperit o bucată pierdută a Lunii care orbitează Pământul

În luna aprilie a fiecărui an astronomii au o fereastră de câteva săptămâni pentru a observa lumina slabă reflectată de un asteroid din apropierea Pământului, un grup de cercetători ajungând la o concluzie surprinzătoare cu privire la obiect: el nu este o rocă oarecare din spațiu ci pare să fie o bucată desprinsă din Lună, relatează cnet.

Obiectul de dimensiunea unui montagnes russes a fost botezat cu numele hawaiian Kamo’oalewa, dovezile privind identitatea sa lunară fiind publicate joia trecută în revista Nature.

„M-am uitat prin toate cataloagele despre asteroizi din apropierea Pământului la care am avut acces și nimic nu se potrivea”, relatează Ben Sharkey, doctorand în cadrul departamentului de științe planetare a Universității Arizona și autor principal al studiului.

Sharkey și colegii săi cercetători și-au dat seama în schimb că roca spațială are un spectru de lumină reflectată foarte asemănător cu cel al rocilor lunare duse pe Pământ de astronauții misiunilor Apollo.

Al Conrad, unul dintre coautorii studiului, afirmă că noile observații care i-au dus la această concluzie au fost posibile datorită „puterii imense de captare a luminii a celor două telescoape gemene de 8,4 metri ale Large Binocular Telescope” ce se află pe Muntele Graham din Arizona.

Originile lunare ale Kamo’oalewa

Lumina reflectată nu reprezintă însă singura dovadă cu privire la originile lunare ale Kamo’oalewa, potrivit cercetătorilor citați și de publicația The Guardian.

Cvasisatelitul – o subcategorie de asteroizi din apropierea Pământului care orbitează atât Pământul cât și Soarele – se deplasează în jurul planetei noastre pe o orbită neobișnuit de înclinată, acesta fiind și motivul pentru care el apare pe cerul nopții timp de doar câteva săptămâni în fiecare an.

„Este foarte improbabil ca un asteroid obișnuit din apropierea Pământului să se deplaseze spontan într-o orbită de cvasisatelit precum cea a lui Kamo’oalewa”,

 » sursa: hotnews.ro