Andrei Hangan (AUR): Ce măsuri va lua Ministerul Mediu pentru a stopa defrișarea ilegală a pădurilor?

Protejarea pădurilor din parcurile naționale românești ar trebui să fie o prioritate pentru Ministerul Mediului, în condițiile în care țara noastră a aderat la principiile stabilite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Din nefericire, deși la nivel declarativ autoritățile înfierează defrișările ilegale, nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru a stopa aceste practici. În acest context, senatorul AUR Andrei Hangan i-a adresat o solicitare ministrului Tánczos Barna pentru a afla cum se va implica Ministerul Mediului pentru a se asigura că pragul de protecție de 75% a pădurilor din parcurile naționale românești se va respecta pe viitor.

Senatorul AUR atrage atenția că în prezent, contrar standardului internațional, autoritățile de-abia dacă protejează 30-40% din aceste păduri. Din moment ce ariile de protecție stabilite în prezent sunt foarte reduse, pădurile din parcurile naționale sunt distruse de tăieri și construcții ilegale.

„Standardul internațional obligă autoritățile să protejeze 75% din suprafața acestor parcuri, iar restul materialului lemnos să rămână la dispoziția comunităților locale. De exemplu, spre a fi utilizat ca lemn de foc”, precizează Hangan.

Având în vedere situația prezentată, senatorul AUR a solicitat ministrului Tánczos Barna să transmită:

  • Care este perspectiva ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la acțiunile ilegale de tăieri și construcții prezente tot mai des în pădurile din parcurile naționale românești?
  • În ce măsură se implică ministerul pe care îl conduceți în vederea respectării pragului de protecție de 75% a pădurilor din parcurile naționale românești?