Alin Coleșa (AUR): În statisticile Ministerului Muncii figurează doar 466 de refugiați ucraineni. Ce se întâmplă cu miile de persoane refugiate în România?

Până în luna mai a acestui an, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a prezentat un raport cu privire la persoanele de cetățenie ucraineană cu care a încheiat forme de colaborare plătite începând cu 24 februarie. Doar după solicitarea expresă a deputatului AUR Alin Coleșa, a prezentat ministerul în cauză câteva date cu privire la situația cetățenilor ucraineni care au solicitat un loc de muncă în România.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a prezentat însă un raport complet și statistici privind cuantumul sumelor plătite persoanelor refugiate în România. De la începutul conflictului armat din Ucraina și până la data de 17.05.2022, în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM s-au înregistrat, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, 788 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 466 au fost angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM.

,,Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a luat o serie de decizii care vizează flexibilitatea condițiilor de acces pe piața muncii din România pentru cetățenii ucraineni. Între acestea se numără și o măsură care a creat un cadru legal pentru cetățenii ucraineni, intrați legal pe teritoriul României, ce pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de legislația românească cu privire la încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat și care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere. Cetățenii ucraineni care au dobândit protecție internațională în România au acces la sistemul angajărilor pentru șomaj”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este obligat să dețină o statistică cu privire la numărul de persoane care intră, respectiv ies din România, precum și a celor fără cetățenia unei țări din Uniunea Europeană care au intrat în România dinspre Ucraina și Republica Moldova în perioada din preajma declanșării războiului din Ucraina, având în vedere politica Uniunii Europene de gestionare a frontierelor și Sistemul de intrare/ieșire și Sistemul de informații Schengen, sisteme și politici pe care România le implementează.