Aliații NATO alarmați de ieșirea SUA din acordul Open Sky

Administrația Trump a renunțat la un alt acord de control al armelor, unul menit să creeze încredere între SUA și Rusia.

Aliații NATO au fost avertizați de mult timp de către administrația Trump că nu văd avantajele de a rămâne în Tratatul Open Sky, care permite celor 34 de semnatari să zboare pe teritoriul celuilalt, în efortul de a stimula transparența și încrederea. Dar, spre deosebire de unitatea care a fost obținută până în momentul în care Washingtonul s-a retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) anul trecut, de data aceasta europenii nu au acceptat empatic decizia SUA de a renunța la tratatul Open Sky, pe care îl consideră o contribuție eficientă la securitatea globală.

vineri, după o ședință specială a NATO, convocată pentru a se discuta următorii pași, declarația citită de secretarul general Jens Stoltenberg nu a fost decât o compilație de opinii, care confirmă angajamentul NATO asupra controlului armelor, dezarmare și neproliferare și o mustrare relativ ușoară a Rusiei pentru că „punerea în aplicare selectivă” a obligațiilor sale „a subminat” tratatul.

NATO a remarcat intențiile SUA de a „reconsidera retragerea acesteia în cazul în care Rusia va reveni la respectarea deplină” și a angajat eforturi suplimentare pentru a convinge Kremlinul să facă acest lucru și i-a sugerat să se întâmple la „cea mai devreme dată posibil”.

Tratatul de după Războiul Rece, încheiat în 1992, cu scopul de a crește încrederea și transparența trans-atlantică, permite semnatarilor să efectueze un anumit număr de zboruri de supraveghere militară pe teritoriul celuilalt.

Statele Unite și, într-o măsură mai puțin vocală, partenerii săi europeni, au pus în discuție demult refuzul Kremlinului de a acorda acces la zboruri de observație din jurul enclavei Kaliningradului și asupra unui teritoriude 10 kilometri la granița sa cu Regiunile Georgiene din Abhazia și Osetia de Sud, ocupate de ruși. Washingtonul a susținut că Rusia a blocat de asemenea zboruri neînarmate ale avioanelor de exerciții militare americane și a acuzat Moscova că a abuzat de drepturile sale de supraveghere pe teritoriul SUA pentru a spiona.

Președintele SUA, Donald Trump, nu pare să creadă că renunțarea la acord este un lucru foarte mare. „Cred că Open Sky va funcționa”, a spus el joi, înaintea notificarii oficiale de retragere. „Cred că ceea ce se va întâmpla este că noi vom dori să ieșim iar ei vor dori să negocieze … Cred că ceva foarte pozitiv va ieși din asta.”

Alte guverne nu par să fie așa sigure de acest rezultat.

La întâlnirea NATO de vineri, ambasadorul francez Muriel Domenach a citit o declarație semnată de 11 guverne, inclusiv Germania, Franța, Finlanda și Suedia. „Regretăm anunțul guvernului american”, a spus Domenach, „deși împărtășim preocupările lor cu privire la implementarea clauzelor tratatului de către Rusia”, notează dw.com.

Preluat: https://60m.ro/aliatii-nato-alarmati-de-iesirea-sua-din-acordul-open-sky/

Lasă un răspuns