Alianța Nord-Atlantică vrea să evite să fie atrasă din greșeală într-un război cu Rusia


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Comandanții militari poartă discuții cu omologii lor ruși pentru a evita neînțelegerile, în timp ce luptele din Ucraina se apropie de granițele NATO, scrie jurnalista Natalia Drozdiak în deschiderea unui editorial publicat pe site-ul Bloomberg, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

Comandanții militari din țările NATO discută telefonic cu omologii lor ruși pentru a se asigura că SUA și aliații săi nu vor fi târâți în război din cauza vreunei neînțelegeri la granița ucraineană.

În ultimele 24 de ore, niște rachete rusești au aterizat în apropiere de Liov, orașul din vestul Ucrainei care a devenit un punct de adunare pentru persoanele care fug de conflict. La sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a lovit o unitate militară din regiune, aflată la aproximativ 35 de kilometri de Polonia, iar săptămâna trecută o dronă de recunoaștere a traversat mai multe țări din Europa de Est înainte de a se prăbuși în capitala Croației, Zagreb.

Oficialitățile occidentale sunt îngrijorate de faptul că un episod mai serios – de exemplu, dacă o rachetă rusească ar lovi teritoriul NATO – ar putea declanșa o escaladare și le-ar putea atrage într-un conflict cu Rusia.

O confruntare între cele două mari puteri nucleare ale lumii este un scenariu de coșmar pe care strategii militari au încercat să îl evite încă de când Uniunea Sovietică a achiziționat prima sa bombă atomică la începutul Războiului Rece. Invazia Ucrainei a reintrodus o astfel de probabilitate în calculele liderilor din ambele părți pentru prima dată după multă vreme.

Președintele rus Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie și a avertizat NATO să nu intervină în Ucraina. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în repetate rânduri că SUA este pregătită să combată orice incursiune a Rusiei pe teritoriul NATO.

Dar oficialitățile spun că nu vor să intre într-un conflict doar pentru că cineva a făcut o greșeală.

„Odată cu intensificarea activităților militare aeriene, cu drone, cu avioane, există un risc”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru presă săptămâna aceasta, înaintea unui summit al miniștrilor apărării din cadrul alianței. „Trebuie să depunem toate eforturile pentru a preveni astfel de incidente și accidente și, în cazul în care acestea se produc, să ne asigurăm că nu scapă de sub control.”

Până acum, forțele rusești nu au încercat să provoace sau să implice forțele aliate, spun reprezentanții NATO, chiar dacă ele continuă să bombardeze orașele ucrainene și încearcă să se regrupeze după eșecurile inițiale și după ce soldații ucraineni le-au încetinit avansul.

Cu toate acestea, convoaiele de muniție pe care SUA și aliații săi din NATO le expediază în Ucraina sunt „ținte legitime” pentru militarii ruși,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro