Tezaurul de la Topliceni, descoperit de o tânără de 23 de ani

O descoperire importantă a fost făcută în Buzău de un grup de detectorişti, între care şi o tânără. Ramona are 23 de ani şi este una dintre puţinele fete care îmbrăţişează această pasiune. Ea şi prietenii ei au găsit într-o pădure din Topliceni peste 200 de monede otomane şi poloneze de argint, din secolele 16 şi 17.

Acestea vor ajunge într-un final la Muzeul Judeţean Buzău, acolo unde îşi vor găsi locul în expoziţiile permanente.     

Grupul de pasionaţi ies mai mult în weekend la detecţie, prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. La una dintre recentele căutări, detectorul Ramonei a semnalat prezenţa în sol a unor obiecte metalice.   

Nu mică le-a fost mirarea detectoriştilor când au săpat şi au gasit tezaurul. Au numărat 37 de monede mari şi alte 200 mai mici, toate din argint.

„Aceasta este cea mai semnificativă descoperire de până acum şi sper că nu şi ultima. Aleg locurile de căutare după intuiţie şi în funcţie de ceea ce îmi transmite mie zona respectivă, dacă e pozitivă. Este foarte important să te afli într-o zonă în care nu este un sit arheologică dar nu pot spune că există un anumit criteriu”, spune Ramona Draghici.

În vârstă de 23 de ani, Ramona Drăghici (foto sus) este una dintre puţinele fete care îmbrăţişează pasiunea detecţiei de metale. Tânăra mărturiseşte că îi este destul de greu să-şi adune o gaşcă pentru căutări, care de cele mai multe ori se încheie cu o recoltă de resturi fără valoare.   

„Eu am detector pentru metale de mulţi ani, cam de şase ani, cu aproximaţie. E pură pasiune. Din păcate, însă, nu prea am avut cu cine să ies pentru că e un hobby pe care îl practică mai mult bărbaţii.

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: