Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, pictat de Gheorghe Tattarescu. Unde poate fi admirată pictura?

Astăzi, 20 iulie, creștinii ortodocși sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie a trăit cu peste 800 de ani înainte de Hristos, în ținutul Tesvi din Galaad, într-o perioadă în care iudeii se închinau zeului Baal, pe vremea împăratului Ahab și a soției acestuia, Izabela.

Cu speranța că foametea va face pe poporul lui Israel să se căiască și să renunțe la zeul Baal, prorocul Ilie vestește că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă. Apoi, din porunca lui Dumnezeu, s-a acoperit cu o piele de oaie și a părăsit ținutul lui Israel, ducându-se la râul Cherit, aflat dincolo de Iordan. Aici este hrănit, cu pâine dimineața și carne seara, de corbii trimiși de Dumnezeu. După trei ani și jumătate de secetă pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat un sfânt făcător de minuni și aducător de ploi în perioadă de secetă.

Sărbătoarea acestuia este și ziua Aviației Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul și patronul aviatorilor, scrie Muzeul Judeţean Teleorman pe pagina de socializare a instituției.

Foto: Icoană împărătească „Sfântul Profet Ilie” aflată în patrimoniul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Alexandria, datată 1877 și semnată G. M. Tattarescu (Gheorghe Tattarescu).

Preluat: https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/sfantul-mare-proroc-ilie-tesviteanul-unul-dintre-cei-mai-importanti-proroci-din-vechiul-testament-pictat-de-gheorghe-tattarescu-unde-poate-fi-admirata-pictura

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns