Astrofizicienii vin cu un nou model al Universului: finit, măsurabil și în formă de tor

Imaginează-ți un univers în care o navă spațială ar porni într-o direcție și în cele din urmă ar ajunge în locul de unde a pornit. Asemenea lucruri ar fi posibile dacă universul nostru ar avea o formă de tor, ceea ce ar însemna de asemenea că fizicienii i-ar putea măsura dimensiunea, scrie Live Science.

„Am putea spune: Acum știm dimensiunea universului”, afirmă astrofizicianul Thomas Buchert de la Universitatea Lyon și Centrul de Cercetări în Astrofizică din Franța.

Prin examinarea luminii din universul timpuriu Buchert și echipa sa de astrofizicieni au dedus că universul în care trăim ar putea conectat prin legături multiple, lucru care înseamnă că spațiu-timpul este închis în toate cele 3 dimensiuni ca un fel de gogoașă 3D.

Potrivit studiului lor, un asemenea univers ar fi finit și întregul nostru cosmos ar putea fi doar de 3-4 ori mai mare decât limitele universului observabil, aflate la aproximativ 45 de miliarde de ani-lumină distanță.


Doar o mică parte a universului este observabil, potrivit paradigmei actuale din cosmologie (FOTO: Wikimedia Commons)

Geometrie și topologie

Fizicienii folosesc teoria generală a relativității formulată de Albert Einstein pentru a explica universul. Aceasta leagă conținutul spațiul-timpului de distorsiunea sa, lucru care ne arată cum lucrurile din univers interacționează și cum noi simțim forța gravitațională, printre altele.

Într-un context cosmologic, teoria lui Einstein leagă conținutul întregului univers – materia întunecată, energia întunecată, materia obișnuită, radiațiile și toate celelalte – de forma sa geometrică generală.

Astronomii au dezbătut timp de decenii natura acestei forme: dacă universul nostru este „plat” (însemnând că liniile paralele imaginare trasate dintr-un punct vor rămâne paralele indiferent de distanță), „închis (dacă liniile paralele se vor intersecta în cele din urmă) sau „deschis” (liniile vor fi divergente).

 » sursa: hotnews.ro