Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România și Memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat vor fi finanțate prin PNRR

Două muzee, unul dedicat promovării memoriei victimelor Holocaustului și unul pentru promovarea memoriei victimelor comunismului, vor fi operaționalizate în România, în perioada următoare, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România și Memorialul “Închisoarea tăcerii” din Râmnicu Sărat, a anunțat deputatul Alexandru Muraru.

„În cazul Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, a fost desemnat proiectul câștigător în cadrul concursului de soluții organizat pentru amenajarea expoziției permanente și imobilului care găzduiește sediul acestuia. Muzeul va funcționa în clădirea Banloc-Goodrich, situată pe Calea Victoriei nr. 218, după transferul acesteia, prin Legea nr. 174 din 2019, în administrarea Institutului “Elie Wiesel”.

Este important de menționat efortul făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, fiind practic promotorul acestui obiectiv. În urma demersurilor pe care le-am inițiat în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pe lângă Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, această investiție, în valoare estimată de 38.7 milioane euro, va fi prinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Clădirea ce va găzdui viitorul muzeu va dispune de spații adecvate pentru programe culturale, științifice, educaționale și de agrement, respectiv săli pentru expoziții temporare, săli de conferințe, bibliotecă și centru de cercetare, centru educațional, spații de socializare, care vor augumenta impactul expoziției muzeale permanente. 

Un al doilea obiectiv este Memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, care va fi prins la finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca urmare a demersurilor făcute în calitate de Reprezentant special al Guvernului. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat contribuind la trista sa reputație. Costul operaționalizării acestei investiții a fost estimat la 10 milioane de euro.

 » Citește tot articolul pe www.Historia.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: