Ziua Victoriei sau Ziua Războiului?


Defilarea din Piața Roșie ca un sunet de alarmă. Pentru unii cu groază și cu frică. Imaginile de pregătire a defilării și derularea ei i-au clătinat pe mulți din indiferența lor. S-au trezit pe sunetul tobelor care bat cadențat desfășurarea războiului. Se aud cum scîrțîie încheieturile istoriei. Se schimbă, se prăbușește ceva sau se clatină? Lîngă noi, la mică depărtare, se întinde Rusia. Este pînă departe, lîngă Marea Japoniei. Armata rusă arată pregătită, lustruită, parfumată și instruită, gata de luptă. Coregrafia este perfectă, cu generalii stafidiți, cu eroii Marelui Război aplecați de medalii obținute în toate înfruntările Rusiei, de la cea împotriva lui Hitler și a Germaniei fasciste, la toate celelalte, din Afganistan, Siria, Ucraina și toate celelalte cîte nu s-au văzut de la distanță. Războiul strălucește la Kremlin și sîngerează în Ucraina.

Secera si Ciocanul flutură iar în fața armelor de tot soiul, de la cele banale la cele ultramoderne cu focoase nucleare. Avioanele militare nu participă la paradă. Nici avionul apocaliptic nu a putut sa se ridice din cauza vremii neprielnice pentru zbor. Războiul dă să se întindă spre vest. Rușii sărbătoresc Ziua Victoriei ca pe o zi sfîntă. Face partea din identitatea lor de ruși și din credința lor. Este Ziua Victoriei sau Ziua începerii altui război? O putere militară care trăiește după alte reguli se uită spre noi și spre cei din jur. Rusia arată ca fiind convinsă că războiul este singura soluție. Se teme de ce: Că vine democrația peste Rusia? Sau că se întoarce Armata Roșie peste democrație?

Este transmisia defilării din Piața Roșie un succes al propagandei ruse? Toate televiziunile lumii au difuzat măcar secvențe de la parada militară desfășurată în centrul Moscovei. Cele mai multe au făcut-o în fereastră cu imagini din Mariupolul distrus și din Ucraina bombardată. Cît a fost cîștig de imagine și cîtă spaimă provocată intenționat ? Cît a fost propagandă de succes și cît un resentiment amplificat?

Ce a zis Vladimir Putin?

Rusia a început un atac preventiv pentru a preveni un război. SUA au umilit aliații săi. Noi avem alt caracter, noi nu o să cedăm tradițiile noastre. Vestul a încercat să anuleze valorile Rusiei. Au anulat memoria celor care au luptat în al Doilea Război Mondial. Veteranii care au vrut să participe la această paradă, au fost interziși, dar vreau să le mulțumesc pentru ceea ce au făcut. Vreau să le mulțumesc tuturor militarilor din Franța, Marea Britanie, China, care au luptat împotriva nazismului. Vreau să mă adresez forțelor noastre din Ucraina. Ne luptăm pentru țara noastră, pentru patrie, pentru a evita un război. Ceea ce facem astăzi este în memoria celor care au luptat în al Doilea Război Mondial. Totul este în memoria mamelor din Odessa care și-au pierdut viața, în memoria copiilor, mamelor din Odessa care au murit din cauza naziștilor. Hai să păstrăm un minut de reculegere. Statul va face totul pentru a le oferi suport și pentru a-i ajuta pe cei care și-au pierdut copiii. Le doresc o recuperare rapidă soldaților răniți. Le mulțumesc tuturor medicilor, îmi plec capul în fața voastră pentru cum ați luptat să salvați fiecare viață. Aici au venit foarte multe rude, mamele celor care au fost răniți în acest război. Au încercat prin toate forțele internaționale să ne înfrângă, dar au eșuat. Aceasta este puterea Rusiei, forța imbatabilă a națiunii. Pentru asta au luptat tații, bunicii noștri. Pentru noi, valorile acestea sunt cele mai mari valori. Aceasta este generația victoriei, glorie forțelor noastre glorioase, glorie Rusiei….Suntem mândri de generația de învingători”.

(VIDEO) Parada de la Moscova – s-a anulat „apocalipsa”

Toată suflarea se aștepta la un anunț important. N-a venit. A fost doar unul implicit. Mai degrabă, a fost o încurajare a sufletului rusesc.

Cînd ne așteptam mai puțin, Vladimir Putin a început să tușească, transmițînd involuntar al doilea mesaj important de la parada din Piața Roșie.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/ziua-victoriei-sau-ziua-razboiului/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: