Acum doi ani aproape începusem un articol despre o lege adoptată în Franța. Cine prevedea că subiectul ei va pune, altfel, relația dintre Tehnologie și Educație? Iată începutul:
„Azi, 30 iulie 2018, Parlamentul Franței a aprobat o lege care interzice device-urile digitale în școli. Cu unele excepții, în scop pedagogic, de pildă. Controversată, legea arată, de fapt, eșecul unui tip de educație, neglijat în fața seducției conectării oriunde și oricând. Nu conectarea e problema, ci cum anume s-o folosești bine la școală.”
De câteva luni, sistemele școlare din întreaga lume, practic, sunt forțate să treacă, cu cât mai mult și mai multe, în online. Viteza cu care s-a oficializat această forțare sacrifică, însă, părți din conținutul Educației. Se știe, o lecție, un curs, un seminar trebuie construite altfel pentru a fi accesabile online în comparație cu ce s-a întâmplat până acum. Educația in presentia este deturnată spre metamorfoza ei digitală unde, între probleme, apare și aceea a decalajului care se produce, la mai multe nivele. Dacă soft-iștii produc cu o viteză remarcabilă o mulțume de produse și facilități digitale, obișnuințele multora din corpul profesoral țin de vechiul suport al cunoștințelor și mai puțin de performanța lor în lucrul în online. De multe ori, însă, e exagerată ideea că noile generații sunt foarte competente digital. Corpul profesoral, cum s-a observat nu odată, instruiește prea puțin elevii, studenții în folosirea instrumentelor digitale pentru scopul învățării. Observațiile nu sunt valabile numai pentru noi, aici. Dacă este evidentă ușurința cu care elevii și studenții adoptă lucrul cu un computer, un laptop, o tabletă, de multe ori asta e în vederea socializării în rețea sau unor căutări care să răspundă unor curiozități etc. Efortul lor e dirijat în mai mică măsură spre folosirea device-urilor, un telefon mobil (de care nu se despart!) în scopurile învățării. Am făcut și eu, ca și alți colegi și colege, micul exercițiu al încurajării lor în vederea folosirii mobilului pentru a obține o informație specializată în timpul interacțiunii noastre. Nu odată au fost surprinși. Alteori …am fost surprins eu căci o și făcuseră deja imediat după ce a apărut problema!
Trecerea conținuturilor didactice în online cere imaginație, creativitate și un alt mod de a interacționa. Prea puțini dintre noi, și în pre- și în universitar, am fost/suntem antrenați în a face așa ceva, necum în a fi performanți. Și atunci: de ce nu este creat un program național în Educație exact în acest scop? De ce nu? Desigur, e mai simplu să disponibilizezi bani pentru a cumpăra tablete, computere și a le pune la dispoziția elevilor. Nu spun că e inutil. Spun că, încă odată, se încurajează, se dezvoltă decalaje. Nivelul de civilizație, cultură nu e același pentru membrii aceleiași categorii: elevi, studenți, profesori. Trecerea în online scoate în evidență carențe serioase, de la simpla folosire a celor mai simple instrumente digitale, aplicații etc. până la inapetența, rezistența în fața forțării noului modului de „predare”.
Nimeni nu poate evalua acum consecințele pe termen scurt și mediu urmând deciziei multor universități din lume de a dispune brusc metamorfoza pachetelor curriculare, a modului admiterii, a evaluării.
Apar deja mari probleme privind vulnerabilități ale integrității academice, creșterea sentimentului de izolare care mimează colectivitatea, și creșterea afecțiunilor ochiului, cu consecințe asupra dinamicii cerebrale, urmare a „consumului” excesiv de ecran. Va crește, desigur, disconfortul poziției fizice statice în fața laptopului, cu consecințe generate de mobilitatea tot mai redusă. Degeaba semnalele de alarmă apărute indică inconveniente majore generate de regimul restricțiilor în pandemie. Ideea că pot fi îmbinate online-ul cu in presentia nu esste încă parte a unei strategii în condițiile unei conviețuiri forțate cu virușii noi. Populația țintită de procesul educațional e împinsă grăbit într-o nefirească, disarmonică priză a digitalului provocând o extracție majoră din procesul firesc al formării și transmiterii cunoștințelor în vederea stimulării modului propriu de a gândi.
Însuși modul comunicării se schimbă acum. Fără să știm cu precizie dacă e bine sau nu, dacă nu facem decât să răspundem superficial într-o situație de criză. În universitate, schimbarea structurii conținuturilor ar trebui să atragă și schimbarea modului evaluării. Încă se vorbește puțin despre asta. Și astfel, încă odată, decalajul se mărește: între obiectivele învățării, care sunt formulate pentru situația normală a parcursului educațional, și obiectivele care, acum, ar trebui puse în acord cu folosirea extensivă a online-ului. Dacă a folosi resursele digitale și întreaga ofertă în online pare la îndemână, nu la fel e și cu resursele Educației. Ca orice sistem, și aceasta are o forță inerțială care poate fi dinamizată printr-un șoc. Când Educația se predă aproape necondiționat online-ului, pentru că e, administrativ, o operațiune „mecanică”, deși ar putea fi intens creativă și generatoare de resurse, relația fundamentală între „actorii” săi e deturnată. Ar trebui cercetat spre ce? „Mașina” și umanul nu sunt incompatibile. La fel Inteligența Artificială și cea Naturală. Și-au mai dat mâna. În Educație, însă, atenția e spre ce se întâmplă cu umanul. Când presiunea crește pentru a acredita uniform ideea de users, cuantificabilă în societățile de consum, e de văzut dacă nu cumva ei/ele devin, pe nesimțite, losers. Se știe, când ceva se câștigă, altceva se pierde.
Articol aparut pe blogul autorului
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro
Preluat: http://www.contributors.ro/editorial/viteza-tehnologiei-viteza-educa%c8%9biei-despre-un-decalaj/
- Traficanții de droguri sunt liberi, dar Peșchir e deținut politicÎn România lui 2025, traficanții de droguri ies din arest cu brățară electronică, iar violatorii primesc cu suspendare. Dar Bogdan Peșchir, un simplu susținător al unui candidat antisistem, e ținut după gratii ca un pericol public. Este o rușine națională. Nu justiția l-a arestat pe Peșchir, ci poliția politică a sistemului. A fost declarat vinovat…
- Deputatul AUR Robert Alecu, către MAE: Cum veți marca Ziua Românității Balcanice peste hotare?Deputatul AUR Robert Alecu, Secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării – Camera Deputaților, a adresat o interpelare oficială ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, solicitând informații clare despre modul în care MAE și reprezentanțele României în statele balcanice se pregătesc pentru marcarea Zilei Românității Balcanice, pe 10 mai 2025. Potrivit Legii…
- Deputatul AUR Petre Pușcașu semnalează Ministerului Muncii o serie de nereguli privind procedura de decontare a 500 de lei pentru ochelarii profesorilor și angajaților din școli și universitățiDeputatul AUR Petre Pușcașu a adresat o interpelare ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, solicitând explicații cu privire la problemele legale și birocratice ale procedurii de decontare a 500 de lei pentru ochelari destinați profesorilor și angajaților din școli și universități. Potrivit deputatului, deși Hotărârea de Guvern nr. 64/2025, care reglementează normele de aplicare ale OUG 53/2024,…
- Senatorul AUR Sorin Lavric cere explicații ministrului de Externe despre vizita făcută de ambasadorul Franței conducerii CCR: „Ingerință străină în procesul electoral?”Senatorul AUR Sorin Lavric l-a interpelat pe ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, solicitând clarificări cu privire la întâlnirea dintre ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, și președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache. Vizita, care a avut loc pe 5 martie, s-a desfășurat într-un context tensionat, legat de controversele privind alegerile prezidențiale și recenta…
- Deputata AUR Veronica Grosu cere demiterea ministrului Marcel Boloș pentru lipsa soluțiilor pentru încasarea celei de-a treia cereri de plată din PNRRDeputata AUR de Suceava, Veronica Grosu, îi solicită premierului Marcel Ciolacu demiterea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, din cauza întârzierilor apărute în procesul de încasare a celei de-a treia cereri de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Într-o interpelare oficială adresată premierului, Veronica Grosu atrage atenția asupra faptului că 2,7…
- Senatorul Cristian Șipoș (AUR) solicită ministrului Energiei, Sebastian Burduja, clarificări privind finalizarea proiectului hidro-energetic Tarnița-LăpușteștiSenatorul Cristian Șipoș a adresat o întrebare parlamentară ministrului Energiei, Sebastian Burduja, solicitând explicații clare cu privire la măsurile concrete pe care Ministerul Energiei le-a luat și le va lua în 2025 pentru accelerarea lucrărilor la proiectul hidro-energetic Tarnița-Lăpuștești. „Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești reprezintă un pas important pentru dezvoltarea energetică a României, având potențialul de a…
- Expert: „Este dictatură. Trebuie să ieșim mulți în stradă, dar pașnic”Un expert în drept constituțional avertizează că România a trecut oficial într-o etapă periculoasă, în care deciziile politice nu mai respectă cadrul legal, iar instituțiile statului sunt folosite pentru a controla procesul electoral. „Ceea ce se întâmplă nu mai are nicio legătură cu democrația. Este dictatură, pentru că în democrație oamenii decid prin vot, nu…
- Virgiliu Vlăescu, senator AUR: „Deficitul de personal din instanțe transformă justiția într-un calvar pentru cetățeni”Virgiliu Vlăescu, senator AUR de Suceava, a adresat o interpelare prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care atrage atenția asupra unei crize fără precedent din instanțele de judecată din România. Potrivit acestuia, reformele anunțate de Guvern privind eliminarea pensiilor speciale au avut un efect contrar celui promis: numărul judecătorilor activi a fost redus, ceea ce a dus…
- Panică la USR: Nici Lasconi, nici Nicușor nu reușesc să strângă semnăturile pe buneHaos total în USR! După ce s-au împărțit pe teren pentru a aduna semnături, taberele Lasconi și Nicușor Dan se confruntă cu o realitate dură: românii nu-i mai vor. În ciuda eforturilor disperate, nici primărița de la Câmpulung, nici primarul Bucureștiului nu reușesc să strângă numărul necesar de semnături în mod cinstit. Pe teren, atmosfera…
- Ciolacu, dacă n-ai legătură cu reținerea lui Georgescu, demisia. No excusesHai să fim sinceri: când sistemul lovește, nu o face din greșeală. Reținerea lui Călin Georgescu nu e un accident, e un semnal. Un semnal că dacă deranjezi prea mult, ești scos din joc. Ciolacu joacă teatru, se dă nevinovat. Ok, atunci arată-ne. Fă ce-a făcut Iohannis. Demisia. Fără scuze. Românii nu mai înghit propaganda.…