Urmează un mega talk-show național


Cred că aproape pe față se dă startul în cursa pentru cîștigarea președinției în 2024!? Cel puțin, așa pare! Fundații și asociații scoase din cutie sau din pălărie anunță evenimente menite a contura priorități pentru țară cu scopul mai puțin declarat de a scoate în evidență personalități capabile să le împlinească.

De una am aflat din greșeală. Cineva m-a sunat și m-a întrebat dacă știu că apar și eu pe o invitație la un mega-eveniment din 9-10 iunie (după calendar arată deja a ceva făcut în mare grabă) intitulat ”Forum Romania”. La acest mega talk-show național sunt anunțați cam 250 de invitați. Care mai de care, plus jurnaliști. Lista este bogată și pare alcătuită mai mult pentru a lua fața și pentru a da greutate documentelor și personalității pregătite să fie împinsă în față. Invitația pe care mi-a pasat-o cineva precizează că evenimentul se va desfășura „sub înaltul patronaj al Academiei Române”. Și cu parteneri media toate canalele publice.

O altă precizare menită a lua fața publicului. Nimic mai mult! Din păcate, Academia Română continuă să fie o instituție a somnului civic. Chiar și științific. De la scrisoarea unor academicieni din luna februarie 2017, contestată și ea de o parte dintre cei apăruți pe listă, Academia Română n-a mai depășit condiția jocurilor intestine și a luptei pentru numiri și alegeri. Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, creditat ca mare patriot, a sfîrșit în a se zbate între concilieri, resemnări și problemele sale de sănătate. Cît despre băieți….

Pe invitația care circulă, organizarea ”Forumului România” este asumată de Fundația CRED (Centrul Roman pentru Educație și Dezvoltare). Adică o instituție care, public vorbind, nu există. La CRED pe Facebook apare Fundația Centrul Româno-Elvețian pentru Dezvoltare sistemului …. și Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Desfășurat, Fundația ”Centrul Român pentru Educație și Democrație” apare ca înregistrată din anul 1994. A fost ținută inactivă pînă în 2019, iar din 2020, a încasat suma de 244.536 RON fără a avea nici un angajat (date actualizate în luna mai 2022). Mesajul tipărit în numele acestei fundații este semnat de ”prof. univ. dr. Teodor Meleșcanu”. „Patriarhiul” politicii românești are și o listă de invitați de onoare pe care apar Mugur Isărescu, Patriarhul Daniel, profesorul Emil Constantinescu, Benjamin Netanyahu, Alexis Tsipras etc.

Forum România, pentru România

Toată lista de participanți este constituită ca o sumă de nume înșirate mai multe pentru impresie. Iar intenția pare mai degrabă menită să umple golul lăsat de absența proiectului de țară anunțat cîndva de Klaus Iohannis. Adică să lanseze pe altcineva. Iar pentru a da o greutate „istorică” unui eveniment care, după cum susține în mesaj Teodor Meleșcanu, au adunat un porcoi de nume pentru a contribui la „elaborarea și adoptarea unor proiecte”.

Iată un pasaj din argumentul „prof. univ. dr. Teodor Meleșcanu”:

”România este astăzi o țară aflată în mijlocul furtunilor geopolitice internaționale, iar guvernările ei trebuie să găsească cea mai bună cale pentru a face față tot mai multor încercări de erodare a identității, suveranității și unității naționale, determinate atât de contextul asumării unor interese transfrontaliere dictate de apartenența la entități politice regionale ori militare, cât și de mecanismele internaționale ale globalizării pe care România nu are cum și nici nu trebuie să le evite. Această realitate obiectivă este completată de cauze „pur românești”, care țin de lipsa definirii clare a intereselor naționale, de o abordare ineficientă și chiar incorectă, de multe ori, a actelor de guvernare, de incapacitatea partidelor politice de a crea sisteme meritocratice de selecție și promovare a competenței în funcțiile publice de conducere. Vânzarea sau înstrăinarea fără rațiune a pământului, a resurselor solului, subsolului și a mării, defrișările masive de păduri, falimentarea și vinderea unor unități economice profitabile, degradarea conținutului educației, inclusiv prin marginalizarea valorilor vetrei strămoșești – familia și biserica, indiferența față de sănătatea și siguranța cetățeanului, lipsa de interes pentru problemele satului românesc și ale habitatului urban, politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului și ale societății cu efect de deprofesionalizare, confuzie a valorilor, corupție, lipsă de eficiență, sunt doar câteva dintre tarele prezentului care pun în pericol viitorul generațiilor de mâine ale României. Forum România își propune să creeze auspiciile unei reale dezbateri publice la nivelul societății civile, un cadru instituțional neguvernamental, la care să participe cei mai buni dintre cetățenii României, persoane cu o vastă experiență în domeniile în care și-au desfășurat activitatea și care acceptă să își aducă, în mod voluntar, contribuția la găsirea celor mai bune soluții pentru problemele societății. Inteligența și expertiza lor ar putea să ofere leadership-ului României o altă viziune, independentă și profesionistă, asupra traiectoriei de dezvoltare a țării noastre în viitor.Toată această intensă muncă va fi concretizată prin elaborarea și adoptarea unor proiecte. ( din Mesaj semnat de prof. univ. dr. Theodor Meleșcanu).

Deocamdată, lista enormă nu lasă să transpară un nume pentru cine este pregătită adoptarea unui proiect. Și nici care este creierul care a lucrat sau va lucra la conceperea documentului. Sigur, din părerile celor 250 de oameni trecuți pe invitație nu se poate alcătui un document programatic. Ei sunt înșirați mai degrabă pentru a oferi credibilitate evenimentului de lansare a unui nume.

În ceea ce mă privește, la Forumul România organizat de CRED nu cred că voi participa. Nu văd de ce aș valida o manevră de care nu am habar și în care nu cred. Dacă invitații sau organizatorii erau hotărîți să pună umărul la cîteva proiecte importante pentru țară ar fi făcut-o pînă acum și nu ar fi acceptat să fie folosiți ca figuranți într-un mega talk show, fie el intitulat și „Forum Romania” .

Preluat: https://www.cotidianul.ro/urmeaza-un-mega-talk-show-national/

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: