Sporul de toxicitate de la Omoruri – editorial de Cornel Nistorescu


O duduie cam căloasă și cu tată mare mahăr vorbea despre minunăția polițiștilor români și despre situația creată din cauza problemelor de management în Poliția Capitalei. Toate sunt ca pe roze, mai puțin conducerea! Măi, să te minunezi! Pare credibil, mai ales că respectiva televiziune are surse. Una dintre colege chiar are bărbatul șef de cabinet pe la Serviciul de Omoruri.  Iar, la Omoruri, serviciul este condus de o bună bucată de vreme de comisarul șef Radu Gavriș, un fel de răsfățat al televiziunlor, deși, unii spun că este mai mare amator de apariții decît de rezolvat dosare.

Marele tărăboi stîrnit de uciderea lui Mototolea a fost ca un semnal pentru începerea reprizei a doua, în interiorul Poliției Capitalei. Vîlva stîrnită de omorul barbugiului Pian-Mototolea a încins și echipele în conflict și galeriile. Comisarul-șef Radu Gavriș, absent din scenă imediat după comiterea crimei, ar fi fost la originea scandalului amplificat de televiziuni. Una dintre ele titra alarmată:„Halucinant, jandarmii distribuie măști”, deși nici jandarmii nu aveau destule.

Iar dacă ar fi avut și ar fi distribuit, tot n-ar fi fost o crimă. Apoi a apărut duma că șefii Poliției s-ar fi întîlnit cu reprezentanții familiei Mototolea într-o biserică. Ceea ce sună a film de groază și este un fapt neconfirmat de cineva. Jurnalistele cu voce pițigăiată, mari admiratoare ale comisarului Radu Gavriș, un fel de #Rezist în Poliția Capitalei au umflat scandalul. Toate subiectele care intră pe mîna Ioanei Ene Dogioiu devin dezastru, corupție, incompetență, sfîrșitul lumii. De ce au fost mobilizate forțe pentru protecția familiei și a clanului Mototolea? Să se taie, să se sfîșie, să se contamineze, să crape! De ce să-i apere pe țigani pe banii poporului?

Culisele acestui scandal public amplificat de presă sunt mai vechi. De aproape doi ani, comisarul șef Radu Gavriș și-a format un serviciu complex care cercetează omorurile, agresiunile sexuale și morțile suspecte din București. Unii spun că ar avea 70-80 de oameni, deși, în provincie, la fiecare județ lucreaz 2-3 cel mult 4 polițiști. Și, că, de cînd funcționează serviciul, tot personalul ar beneficia de un spor de toxicitate de 50% din salariu. Adică polițiștii din subordinea lui Radu Gavriș cînd citesc dosare despre crime, cînd interoghează despre violuri sau întreabă martori, chiar și atunci cînd stau într-un birou primesc o jumătate de salariu ca spor pentru toxicitate.

Din 2020, de cînd la Poliția Capitalei a fost numit director general comisarul-șef Bogdan Berechet, a apărut problema legalității sporului de toxicitate pentru cei de la Serviciul Omoruri condus de comisarul-șef Radu Gavriș, instalat și el ca director general adjunct al postului ocupat de Bogdan Berechet. Și de-aici, conflictul.

Războiul dintre cei doi este complicat și se desfășoară cu sprijinul presei, Radu Gavriș fiind un fel de favorit al jurnalistelor și al jurnaliștilor și un fin cultivator al acestora și al știrilor livrate pe surse. În România, omorurile și violurile fac audiență mai ceva ca Ultima noapte pe Titanic!


În acest război polițienesc la vîrf s-a mai întîmplat un lucru. Au apărut și procurorii, beneficiarii documentărilor și investigațiilor făcute de polițiști.

Numai că, la un moment dat, comisarul-șef Radu Gavriș a refuzat să mai lucreze cu DIICOT, instituția care se ocupa de crima organizată. Adică inclusiv de clanurile țigănești. La Poliția Capitalei, funcționează de o vreme și Serviciul Grupări Infracționale Violente (SGIV), aflat tot sub conducerea comisarului-șef Radu Gavriș. După cum am auzit la o televiziune, Radu Gavriș, comisar-șef și director general adjunct al Poliției Capitalei, ar fi deturnat SGIV de la clanurile țigănești la cercetarea grupurilor mici, de pînă la 3 membri. (Într-o asemenea restrîngere de respnsabilitate a SGIV s-a produs uciderea lui Mototolea).

Comisarul Radu Andrei, șeful SGIV, avea să dezvăluie public această interdicție (limitare) decisă de comisarul șef Radu Gavris. Numai că televiziunile alimentate de Radu Gavriș și cucoanele beneficiare de știri pe surse au făcut dispărută trimiterea la Radu Gavriș ca autor al deciziei, în vreme ce declarația completă a lui Radu Andrei a fost difuzată doar de B1 TV. Acesta afirmă clar că ordinul de minimalizare a cercetărilor SIGV a fost dat de nimeni altul decît de Radu Gavriș, cel care se află la baza unei mari părți din știrile pe surse livrate la Ioana Ene Dogioiu și la televiziunile de știri. Adică a tărăboiului de la vîrful Poliției Capitalei. Ca să vedeți cum este folosită presa în războiul de la vîrful Poliției Capitalei, vă propunem o scurtă privire a filmulețului difuzat de B1 TV.

O cucoană căloasă de la un post de știri și cu colegele sale încearcă să stîrnească lumea pentru a sprijini un director general adjunct să promoveze, iar acesta să poată acorda pe mai departe sporul de toxicitate pentru polițiștii de la Serviciul Omoruri, agresiuni sexuale și morți suspecte!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/sporul-de-toxicitate-de-la-omoruri/

Lasă un răspuns