Plînsul după Traian Băsescu – editorial de Cornel Nistorescu


Un plînset jurnalistic acoperă o mare parte din mass-media. Parcă am fi la moartea unui lider coreean, cînd toate cucoanele și toți tinerii erau obligați să-și smulgă părul și să se dea cu capul de pereți.

Elena Udrea, după verdictul pentru Băsescu: Marș!

Ni se întîmplă și nouă la fel?! După vînzarea flotei, după dezastrul de la CFR, după afacerea Nana, după restituirile cu prioritate sau după afacerile cu energie electrică și cu terenuri, după declarațiile mincinoase date de nenumărate ori într-o carieră politică, țara este împinsă pe nedrept în situația de a-l plînge pe Traian Băsescu mai ceva decît pe un erou tragic. Asta în ciuda faptului că este vorba despre o lege și despre o sentință definitivă!

Securistul Băsescu la decontul final

Ce ne facem, fraților? Îl plîngem și noi și ducem toată populația României la mintea lui Ciutacu și a Elenei Udrea, a lui Niels Schnecker, băgat și el la greu în spălări de bani, a Elenei Drăghici și a lui Dan Andronic (mintea ca mintea, dar banii și procesele!) și a încă vreo cîțiva deveniți peste noapte (motivate sau păcăliți) bocitori și bocitoare de serviciu?

Ce facem? Înecăm țara într-o atitudine de melodramă ieftină cînd este vorba de o grosolană și repetată încălcare a legii? Este vorba despre un personaj politic vinovat că a mutilat societatea românească vreme de două decenii și care este o oglindă fidelă a lumii noastre politice din aceste trei decenii.

O nouă lovitură în plin pentru Băsescu

Omul are deja nenumărate plîngeri penale pentru diverse. Iar acum încă una pentru fals în declarații în formă continuată. Din 2000, de cînd a candidat pentru funcția de primar general al Capitalei,Traian Băsescu tot declară pe proprie răspundere că n-a colaborat cu Securitatea. În 2004, cînd a candidat la Primăria Capitalei pentru a doua oară, a scris iar și a semnat, apoi, în același an, a fost obligat să declare pentru a putea candida pentru funcția de președinte al României. În 2009, a declarat fals pentru a patra oară, iar în 2016 cînd a candidat pentru Senat și, în 2019, pentru Parlamentul European, a mai adăugat două declarații în fals, dovedind o tenacitate infracțională ieșită din comun. Ne aflăm în fața celei mai cumplite fraude în declarații pe proprie răspundere, comisă de un demnitar român! Ce flota, ce afacere Nana, ce Elena Udrea cînd prin declarații frauduloase același personaj a deschis porțile tuturor demnităților publice, pînă la cea mai înaltă!

T. Băsescu începe să simtă urmările deciziei ICCJ

Sigur, pe tot acest traseu infracțional, există o problemă. Cel puțin una, dacă nu zeci! Traian Băsescu și-a bătut joc de nenumărate ori de o prevedere legală fără să se întîmple nimic și fără să sufere nicio consecință. Cum a fost posibil, cînd încă înainte de a fi ales ca primar general al capitalei existau indicii că el a fost racolat de Securitate încă de cînd era elev la Institutul de Marină Mircea cel Bătrîn din Constanța? Demersurile lui Mugur Ciuvică au scos la iveală și alte indicii. Și cu toate acestea, instituția publică îndrituită să cerceteze cazul a ocolit probele și dosarul personajului. Sunt mărturii că la CNSAS existau dovezi încă din 2006 privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Și cu toate acestea, CNSAS a evitat cercetarea cazului. Abia după înlocuirea Germinei Nagîț de la Direcția de investigații a CNSAS dosarul Băsescu, ținut la păstrare cu aerul de uitat și ignorat, a fost scos la iveală și dus la sentința definitivă de astăzi.

Ne aflăm în fața unei disfuncționalități dacă nu cumva a unei fraude comise sub umbrela CNSAS. După toate aparențele, ar putea fi vorba despre un refuz al datoriei, de un abuz în serviciu care ar putea fi incriminat în baza Legiii 78/2000, cea care la art. 12, indice 2, descrie situația în care i se creează unui terț un avantaj material.

Pentru Germina Nagîț și pentru toți cei implicați în dosirea probelor din dosarul lui Traian Băsescu, reproduc un paragraf de lege care ar trebui să-i pună serios pe gînduri.

Art. 12. –

Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Și mai sunt cîteva legi care s-ar putea să le creeze uriașe probleme pentru perioada următoare.

Preluat: https://www.cotidianul.ro/plinsul-dupa-traian-basescu/

Lasă un răspuns