Panourile solare: o mare vrăjeală inutilă

Ai o casă undeva la munte, restrasă, și te gândești că cea mai bună soluție o reprezintă montarea de panouri solare fotovoltaice?

Nici că nu se putea un gând mai prost. Am trecut prin această experiență și redau puțin din ea.

În primul rând o casă normală fără un sistem de 10kWh este inutil, acesta reușidin să producă curent electric undeva la 5kWh. Asta dacă doriți să aveți toate cele funcționale prin casă, inclusiv o mașină de spălat care în multe moment consumă și peste 2kWh, cum ar fi spre exemplu secundele când pornește și încălzirea și motorul.

Dacă vă imaginați că dați vreo 5 000 de euro și ați pus un sistem de 3kWh și ați rezolvat problema vă înșelați amarnic… Nu veți folosi decât televizorul care oricum consumă cât un bec.

Trecem peste acest lucru, să vedem ce se întâmplă în exploatare.

După cum știți panourile solare au nevoie de soare ca să funcționeze bine și aici vorbim de lumină directă și de preferat într-un unghi cât mai apropiat de 90 de grade, astfel încât performanța să nu scadă proporțional cu unghiul de cădere a razelor pe panou.

Ca să fim mai clari: dimineața aveți lumină din plină, dar panourile vor avea performanță scăzută deoarece unghiul de cădere este unul scăzut, aproape de zero.

Ca să te țină cel puțin o noapte complet ar trebui să ai cel puțin vreo 4 baterii de 200A, legate după puterea invertorului în serie sau în paralele. Dacă nu, te vei trezi pe la ora 12 că nu mai răcește frigiderul.

Apoi aceste baterii, dacă nu ai altă sursă de curent, se vor încărca și goli rapid, atât de rapid că în vreo 2 ani vei fi nevoit să le schimbi dacă mai dorești performanță de la ele. Ce înseamnă acest lucru? Păi dai ai 4 baterii cum am spus mai sus te vei duce la vreo 10 000 lei investeție din nou la 2-3 ani.

Apoi panourile acestea nu le pui pe casă și ele stau bine mersi acolo și produc curent electric… Nu, ele îmbătrânesc. Nu mai spunem că iarna nu produc aproape nimic, dar și vara performanța lor este afectată de îmbătrânire și apoi de praful care se depune. Vă vor spune că sunt cu autocurățire, dar dacă nu plouă bine ceva timp atunci praful va sta acolo și poate reduce performanța și sub jumătate.

Și apoi vine invertorul. Mie mi s-a stricat de vreo două ori în doi ani. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să stai pe drumuri sau la telefoane cu persoane care nu vor veni să facă ceva și care sunt ocupate căci proști sunt destui pe piață și care cred că va veni curentul gratis.

Așa că, dacă te afli în această situația și cu 10-15 000 de euro poți să îți aduci curent atunci fă-o căci vei regreta toată viața că ai băgat banii în panouri și de atunci tot îi bagi.

Nici varianta cu grup electrogen nu este prea bună. Toate grupurile sub 20 000 de lei sunt un mare mișto și chiar și cele mai scumpe la 2-3 ani pică, asta dacă nu pică chiar mai devreme.

%d blogeri au apreciat: