Iohannis la ora de trăncănit nițel – editorial de Cornel Nistorescu


Președintele nevorbit a chemat țara la o tacla. Avea ceva de zis. Cică vin alegerile și trebuie să respectăm normele. Nu s-au elaborat încă, dar le vom afla. În curînd, vor fi stabilite de guvern. Și regulile obligatorii pentru deschiderea restaurantelor se vor stabili mîine. Le vom afla. Și cum se va proceda în cazul desfășurării anului școlar? Mîine sau zilele următoare se va stabili și vom afla!


De ce președintele Iohannis nu face declarație după stabilirea acestora? Poate că moare de plictiseală. Arafat este doctor în detalii de spălat pe mîini și de scărpinat pe frunte cu pixul sau cu mîna înmănușată.

Sau Klaus Iohannis le evită pentru că se teme că nu le ține minte. Și, atunci, ce a făcut? A trăncănit vreme de 6 minute despre campania electorală și a trecut la întrebări. Nu s-a hotărît nimic, dar lui îi plac întrebările. Poate îl gîdilă sau îl excită. Poate vede în ele un prilej de a interpreta rolul de președinte.


Vă rog, dacă aveți întrebări!


Întrebări după ce a spus nimic. Absurd desăvîrșit sau actorie grosolană. Să pună ziariștii întrebări despre ce visează ei. Despre ce a vorbit președintele era atît de clar că nu mai era nimic de întrebat. Totul este încă în curs de analiză și decizie. Adică se elaborează. Ca atare, președintele a și fost întrebat de vacanță, de masca nevestei, de cum crede el că vor evolua contaminările etc.

Adevărul este că mulți dintre jurnaliștii români, aerieni total sau nepricepuți la pus întrebări importante, poate chiar prefăcuți și mieroși în a culege scame de pe reverele și omoplații de primar greoi, se dedau cu dezinvoltură la întrebări care presupun profeții, ghicit în bobi și presupuneri la care nici dracul nu știe răspunsul. Lipsit de imaginație (nu de chef de vorbă) și chinuit de formularea propozițiilor, Klaus Iohannis nu se aventurează prea departe. Dar asta, doar din cauza dificultăților de altă natură. Altfel, ar mai fi stat la taclale cel puțin o oră sau două. Ce i-a recomandat soției pentru începerea școlii, a întrebat cineva, el ne știind altceva (cu excepția mască, distanță și spălat pe mîini) nici pentru poporul român. Și apoi, fără să realizeze ce spune, a adăugat


”Noi ne întîlnimi cu mască”.


Cum ar vedea modificarea Constituției? Cu președinte înt-un partid sau fără partid? Răspunsul lui Klaus Iohannis este unic și emblematic pentru felul său de a face politică.


După părerea mea nu prea contează!


Sigur, contează țara, problemele, devotamentul bla-bla-bla!

De ce a provocat președintele aceste taclale televizate? Pentru a ne arăta profunzima viziunii sale politice? O cunoaștem. Este nulă! Pentru a ne transmite noutăți? Tot ce a pomenit ca fiind de interes ne-a anunțat că se va stabili mîine sau în zilele următoare! Exact ca la precedentele apariții. Întîlnirile importante pe care le-a anunțat urmau să aibă loc a doua sau a treia zi. Iohannis începe să fie președintele lui „mîine” care este un fel de niciodată. Totul este mîine sau zilele următoare. Pentru mîine nu există probe și acuzații. Mîine este viitorul de care nu putem scăpa dar în care Iohannis lasă totul pe seama lui probabil și posibil.

De ce a mai anunțat o declarație urmată de conferință de presă? Să mai dea o copită PSD-ului? A făcut-o pentru a nu știu cîta oară! De data asta, l-a ciupit frica și a ieșit cu ideea că succesul moțiunii de cenzură ar trăda un plan al PSD care ar arunca România în aer. De parcă n-ar fi deja tot pe acolo și cu președintele prin nori! Și de parcă nu tot el și cu PNL-ul, și cu SRI-ul, cînd au dat jos guvernul PSD și au trecut cu jonglerii guvernul Orban au făcut ceva pe majoritatea parlamentară și au băgat țara în rahat?


De data asta, Iohannis a mai subliniat un adevăr pe care nu-l mai contestă nimeni. Că PSD-ul este la originea traseismului. Corect! Cu alte cuvinte, vinovat este creatorul dinamitei, nu utilizatorul ei, în condiții de crimă sau distrugere. Adică PNL-ul care îl aplică acum la greu. Oricum, Iohannis este doar pe jumătate penelist. A intrat în PNL doar pentru a pune piciorul într-o funcție. Adică și el este pe jumătate traseist. Rezon!

De ce a ieșit Klaus Iohannis la rampă cînd nu avea nimic de spus? Se plictisește de moarte la Cotroceni? Nu-l mai invită nimeni nicăieri! Nu-l caută nici un președinte și nici un premier străin! Nu este invitat la nici o reuniune. Nevasta lui este la Sibiu. Purtătoare de cuvînt n-are. Suferă și el ca un cîine că nu-i mai telefonează nimeni. Nici de la PNL, nici de la PSD. Iar notele de la SRI sunt banale și în cele mai multe apar numai înjurături.


Ce să facă? Pune și el de o tacla cu ziariste și cu Buble, și așteaptă să vină ziua de vineri să plece acasă la Sibiu!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/iohannis-la-ora-de-trancanit-nitel/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: