Deputații AUR de Iași au cerut restaurarea Casei Callimachi-Ghica. Ministerul Culturii: Vom aloca fondurile necesare

Deputații AUR de Iași Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au solicitat Ministerului Culturii, prin intermediul unei întrebări parlamentare, restaurarea Casei Callimachi-Ghica, monument istoric aflat într-o stare avansată de degradare. Reprezentanții ministerului în cauză au transmis că, deși Casa Callimachi-Ghica este clasată ca monument istoric, aceasta nu a fost prinsă în programele de restaurare din cauza fondurilor insuficiente. Aceștia au dat însă asigurări că, la următorul apel de proiecte, Institutul Național al Patrimoniului va include acest obiectiv în programele de finanțare.

„În anul 2021, clădirea a fost inclusă în lista de proiecte ce urmează a fi finanțate prin Planul Naţional de Redresare și Reziliență. Dacă nu acționăm rapid, riscăm să pierdem încă o piesă valoroasă a istoriei la nivel local”, au precizat deputații AUR Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu.

Ministerul Culturii a transmis că, deși până la această oră acest monument istoric nu a fost inclus în niciun program de restaurare, situația se va schimba de îndată ce România va primi fondurile necesare de la Banca de Dezvoltarea a Consiliului Europei:

„Casa Callimachi-Ghika, azi Academia Română, cod LMI IS-11-m-B-03849, nu este cuprinsă în programele de finanțare ale Institutului Național al Patrimoniului datorită alocării bugetare insuficiente pentru anului 2021, iar Unitatea de Management a Proiectului, în urma parafării de către ţara noastră a acordului-cadru de împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în cursul acestui an, va aloca fonduri pentru 8 obiective culturale aflate în folosința instituțiilor publice de cultură de importantă națională subordonate ministerului”, se arată în răspunsul transmis de către Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor, acest monument istoric de interes național va fi inclus în Programul Național de Restaurare, în momentul în care Institutul Național al Patrimoniului va organiza un nou apel de proiecte pentru finanțare.

Casa Callimachi-Ghica, înscrisă pe Lista Monumentelor istorice în judeţul Iaşi, se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea are o istorie îndelungată, cronicile secolului XIX făcând referire la aceasta. Imobilul a fost în posesia familiilor Mavrocordat şi Callimachi. Se afirmă că însuşi regele Carol I i-a trecut pragul în calitate de oaspete al unei recepţii organizate în timpul vizitei sale la Iaşi.