Cristian Ivănuță (AUR) critică actuala guvernare pentru că nu apără interesul național și pune România într-o situație vulnerabilă

Deputatul AUR Cristian Ivănuță i-a criticat atât pe președintele Klaus Iohannis, cât și pe liderii PSD-PNL Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pentru deciziile privind sprijinirea Ucrainei, decizii luate fără să se țină cont de avertismentul specialiștilor din domeniul apărării. Astfel, România va dona Ucrainei unul dintre sistemele de apărare antiaeriană Patriot și tot România va suporta costurilor aferente instruirii piloților ucraineni, costuri care se ridică la 2,4 miliarde de euro.

Cristian Ivănuță a subliniat că politicienii români trebuie să apere în primul rând interesul national și, înainte de orice decizie, trebuie să țină cont de opinia specialiștilor. Faptul că România va dona un sistem Patriot o va face să fie mult mai vulnerabilă din punct de vedere al capacității de apărare al propriului teritoriu.

„Șeful de Stat Major a spus că nu este oportună cedarea acestui sistem patriot către Ucraina. De asta România, de 34 de ani, a ajuns aici pentru că nu știm să apreciem profesioniștii. Noi, politicienii trebuie să conștientizăm faptul că trebuie să ai și opinia specialistului până iei o decizie. Observăm că există o deschidere foarte mare a politicienilor noștri către Ucraina, de a susține efortul acesta mare al Ucrainei în războiul cu Rusia. Dar, în primul rând, prin astfel de decizii ne vulnerabilizăm noi”, a declarat deputatul în studioul BZI. Domnia sa a tras atenția că doar cu un sistem Patriot nu rezolvi nimic.

Întrebat ce părere are despre intenția României de a instrui 350 de piloți ucraineni, Cristian Ivănuță a atras atenția asupra faptului că doar instruirea unui singur pilot costă în jur de 3,5 milioane de euro. În total, costurile se ridică la 2,4 miliarde de euro. Parlamentarul a atras atenția și asupra faptului că proiectul de ordonanţă de urgenţă care stabileşte acest lucru, nu precizează de câţi bani este nevoie. Practic, nu expunerea de motive a acestui proiect de lege nu există un impact bugetar, așa cum ar fi fost necesar.

„Statul român trebuie să suporte acest cost, de 2,4 miliarde de euro, care este uriaș. Apoi, bineînțeles că ați văzut reacția rușilor. Este văzut ca un vădit act de sfidare la adresa lor și ca un atentat la interesele lor geostrategice. Rusia va pune și mai multă presiune pe țările acestea aflate în imediata apropiere și unde deja NATO intenționează să deschidă cele mai mari baze din Europa, adică Polonia, România”, a mai spus deputatul.