Dorinel Cosma (AUR) solicită Ministerului Mediului să ia măsuri în vederea descurajării arderilor ilegale de deșeuri

Senatorul AUR Dorinel Cosma a semnalat Ministerului Mediului o situație ilegală, care pune în pericol sănătatea cetățenilor – mai multe societăți comerciale din satul Bălteni, judeţul Dâmboviţa, care au ca domeniu de activitate prelucrarea deşeurilor şi a materialelor feroase şi neferoase, practică arderi ilegale de deșeuri. Dorinel Cosma a solicitat ministrului Tanczos Barna să transmită ce măsuri va lua pentru a descuraja astfel de practici.

Senatorul Dorinel Cosma s-a implicat încă de la intrarea în Parlament de problemele de mediu și a făcut numeroase solicitări către ministerul de resort în vederea identificării unor soluții optime. În luna iunie a.c., parlamentarul a supus atenției ministrului Mediului cazul unor societăți care, prin activitatea lor ilegală, pun în pericol mediului înconjurător și sănătatea cetățenilor. În acest context, Cosma a solicitat un punct de vedere din partea ministerului în cauză, precum și informații privind măsurile ce vor fi întreprinse în vederea descurajării acestor practici ilegale pe viitor.

Pe 14 aprilie au avut loc descinderi de amploare în satul Bălteni, judeţul Dâmboviţa, acţiuni la care au participat peste 200 de poliţişti, jandarmi şi comisari ai gărzii de mediu, care au percheziţionat societăţi care practică arderi ilegale de deșeuri. În acest sens, Garda de mediu a identificat 24 de societăți comerciale care au ca domeniu de activitate prelucrarea deșeurilor şi a materialelor feroase şi neferoase. Din cauza neregulilor găsite de către autorităţi, cei vizați au primit amenzi, iar activitatea firmelor a fost întreruptă”, arăta senatorul AUR în solicitarea transmisă.

În răspunsul transmis la solicitarea senatorului Dorinel Cosma, Ministerul Mediului a confirmat faptul că instituțiile abilitate aplică sancțiuni pentru aceste practici ilegale, conform legislației din domeniu.

Potrivit informațiilor, „pentru descurajarea arderii sau îngropării deșeurilor, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a elaborat modificări legislative, astfel, faptele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deșeurilor la art.20, pct (5) – „Se interzice incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanță sau obiect” şi pct (6) „Îngroparea deşeurilor de orice fel este interzisă”, constituie infracțiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani”.

De asemenea, Garda Națională de Mediu va organiza în continuare acţiuni de inspecţie şi control, conform Protocoalelor şi Planurilor de Acțiune, încheiate cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi în celelalte judeţe unde se înregistrează activităţi ilegale privind gestionarea deșeurilor, au precizat reprezentanții ministerului în cauză.