Cum se plantează o salcie? Dintr-un copac poți face o pădure fără un efort mare

Cum se plantează o salcie? Este o întrebare aparent banală dar de care depinde succesul unei bune plantări.

În primul rând trebuie să știți că salcia este un arbore care nu este pretențios, crește foarte bine în România și iubește la nebunie apa.

Tocmai de aceea salcia se va dezvolta extraordinar pe malul râurilor, fluviilor, lacurilor sau în zona terenurilor mlăștinoase.

Există mai multe tipuri de salcii dar modul în care se face plantarea nu diferă de la un tip de arbore la altul.

Când se plantează salciile?

Este de preferat ca plantarea să nu fie făcută vara ci toamna, iarna sau primăvara. Vremea perfectă pentru plantare este toamna târziu sau primăvara devreme.

Se pot face plantări și vara însă va fi nevoie să udați din plin. Cu toate acestea, chiar dacă nu veți asigura apa necesară, în toamnă când va beneficia de ea planta va începe să facă rădăcini.

Cum se înmulțesc salciile?

Salciile se pot înmulți foarte ușor, nu este nevoie să dai bani pe puieți decât dacă dorești ca munca ta să fie cu mult mai ușoară. Spre deosebire de alți arbori, poți tăia singur o mică creangă pe care ulterior să o introduci cel puțin 50cm în pământ. Practic ar trebui să tăiați dintr-o salcie o ramură cu lungimea de cel puțin 1m, de preferat de 2m.

Atenție că porțiunea de salcie ce se va planta trebuie să fie din material lemnos de preferință și nu partea care este verde și foarte elastică.

Dintr-un singur arbore de salcie se pot planta anual sute de noi plante. Înmulțimirea salciilor și plantarea este foarte ușoară.

Ce avantaje oferă salcia?

Acest arbore prezintă și un mare avantaj: nu necesită deloc o îngrijire specială. Chiar dacă nu a existat suficientă apă în sol în momentul în care va dispune de ea va începe să facă rădăcini și să se extindă.

Salcia are marele avantaj că nu necesită o gropă atunci când se introduce vergeaua: este suficient să o introduceți cu grijă în pământul moale atât cât puteți.

La plantare va trebui să rupem toate frunzele de pe corpul plantat, salcia va scoate altele noi. Apoi pe măsură ce se prinde arborele și începe să facă ramuri trebuie să tăiați permanent ramurile ce se află la partea inferioară și să le lăsați doar pe cele de la partea superioară. În acest fel ne asigurăm că arborele va avea o creștere rapidă în înălțime.

Poate vă întrebați dacă salcia merge și în alte tipuri de terenuri decât cele bogate în apă. Cu siguranță că va merge, diferența constând în faptul că ritmul de creștere va fi cu mult mai lent.

Merită să plantezi o salcie?

Merită să plantezi o salcie? Cu siguranță că da dacă dorești ca în 3-4 ani să dispui de un arbore extraordinar în curte. Salcia va face o coroană extraordinară în doar câțiva ani.