Contaminare colectivă și soluția pe măsură – editorial de Cornel Nistorescu


Lucrurile se complică pe zi ce trece. Numărul infectaților ne trimite la contaminarea colectivă. Numărul locurilor diponibile la terapie intensivă este insuficient, iar numărul decedaților crește mereu. Încotro ne îndreptăm? Greu de răspuns!

Băbește luînd lucrurile, nu avem decît soluția instituțiilor! Pe guvern ne-am bazat pînă acum. N-are nici o viziune și nici o coerență.I mprovizează punctual cu consecințe care mai de care. Ca la un joc de bile, măsurile tembele sau lipsa de decizii în momentele cheie au dus la situația de acum. Președintele este aerian. Chiar și în domeniul în care pretinde că se pricepe, acela al învățămîntului (Klaus Iohannis a devenit inspector școlar de pe un post de profesor suplintor la Agnita, în care n-a putut proba nici măcar cîtă fizică știe!) președintele n-a putut genera o influență benefică sau o idee salvatoare. Cînd s-a amestecat, a murit proiectul iar, recent, cînd și-a vîrît nasul în pregătirea noului an școlar și-a dat cu stîngul în dreptul. S-a purtat ca o Monica Anisie în pantaloni, dar ceva mai puțin logic.

În materie de strategie în vreme de pandemie, fiind vorba de cel mai înalt moment de criză de după 1989, președintele României s-a purtat ca un țopîrlan furios, gata să discute și să conducă numai cu parul în mîini. Mut, la extern și primitiv, la intern (regret duritatea cuvintelor dar sunt singurele care exprimă corect activitatea președintelui Klaus Iohannis). Ideile sale au fost șchioape, simpliste și rudimentare. În afară de masca și spălatul pe mîini, el n-a adus în discuție decît responsabilitatea și vinovăția PSD.

Fără îndoială,ea există, dar nu în termenii în care Klaus Iohannis încearcă să-și ascundă nepriceperea, lipsa de inspirație, de echipă, lenea, reacțiile bolmojite și totala incapacitate de a fi la înălțimea fenomenului. Ultimele ieșiri ale lui Klaus Iohannis s-au arătat a fi de-a dreptul catastrofale. Un fel de tentativă de înjunghiere a Opoziției (pentru că tot ne copleșește tulburarea clanurilor țigănești). „Să moară PSD!” pentru că, dacă dispare partidul care îl încurcă dispare și virusul! Și, astfel, România condusă de Sparanghel Vodă și de premierul cu nasul mare și roșu va înflori și va concura țările Europei!

Ce fac serviciile secrete? Îl informează pe președinte? Sau se limitează la amplificarea recomandărilor americane? Că numai China și Rusia sunt de vină pentru criza sanitară a lumii! Citiți articolele și ascultați intervențiile televizate ale băieților cu dublă comandă și a celor de la Larics (laboratorul lu’ pește de combătut fake-news și cele două super-puteri). China și Rusia sunt beleaua pandemiei. Probabil că și serviciile sunt implicate pînă în gît în sprijinirea sau contracararea competiției pentru alegerile locale despre care încă nu știm mare brînză.

Din păcate, toată situația de criză este abordată în cheia disputelor electorale. Nimeni nu mai colaborează cu nimeni. Toată lumea se ia de gît cu toată lumea. Președintele rămîne agentul de scandal numărul unu. Pe urmele sale, PNL hămăie, PSD-ul răspunde, Ponta latră în numele unui partid inexistent, iar populația este copleșită de temeri și îndoieli.

Ce este de făcut? Președintele- nu, guvernul-nu, serviciile secrete sunt pe teren sau în afaceri necurate! Societatea civilă este și ea „contaminată”. Mai rămîne Parlamentul României. Oricum am suci-o, oricum am întoarce-o șmecherește pe dos, el este instituția reprezentativă a României. Pentru un eșec al țării noastre, Parlamentul va purta răspunderea în fața istoriei. Nu Iohannis, nu Ludovic Orban!

Ce poate face? Ce decizii poate lua? Nu știu!


Constituția prevede clar atribuțiile sale. N-ar trebui decît să se reunească și să dezbată situația și soluțiile. Care ar putea fi acestea? Într-o țară în care toată lumea are idei, eu n-am nici una. Nu știu și nu este prevăzut în meseria mea de jurnalist! Dar o soluție trebuie să existe și ea trebuie căutată de cei trimiși de popor să-l reprezinte în Parlament.


Asta mi se pare ultima soluție!

Preluat: https://www.cotidianul.ro/contaminare-colectiva-si-solutia-pe-masura/

Lasă un răspuns