Codița românească la CNN – editorial de Cornel Nistorescu


Fac parte dintre cei care au încercat să înțeleagă, să aplice și să promoveze cît mai multe din valorile presei promovate decenii la rînd peste Ocean. Am semnat multe recomandări la burse profesionale și, din păcate, cei mai mulți au devenit niște filoamericani fără discernământ, dacă, nu chiar agenți de influență dirijați de departe. Cîteva ziare americane în care am avut onoarea să fiu și publicat au fost pentru mine referințe, modele și deschizători de drumuri. Afacerea Watergate rămîne cea mai spectaculoasă investigație jurnalistică din toată istoria presei din toată lumea.


Din păcate, în ultimii ani, atît ziarele de referință ale SUA cît și CNN au devenit organe de propagandă dar și de luptă și influență politică. Pot fi utile societății americane în rezolvarea sau complicarea problemelor sale. În fond, americanii sunt liberi să schimbe destinația mass-media după cum vor. Sunt canale private și pace bună. Dar, de dat lecții și de exportat reguli, nici vorbă. Modelul american al deontologiei profesionale în jurnalism s-a dezumflat pentru totdeauna. Cel puțin pentru mine.

Nu fac parte dintre cei care disprețuiesc investițile străine în mass-media. Fac parte dintre cei care au dezvoltat cu succes cîte un proiect cu un mare grup german și cu o mare societate franceză. Și grupul Bertelsmann și Lagardère  Media sunt între cele mai presitigioase și puternice din lume. Asta mă și determină să privesc cu atenție fiecare noutate în domeniu. Asta m-a și determinat să aștept cu nerăbdare colaborarea Antenei 3 cu CNN. E drept, într-un moment în care CNN-ul este doar umbra canalului de altădată. În ultimii ani, postul s-a înglodat în susțineri politice care îl descalifică.


Antena 3 are o relație mai veche cu CNN. A fost o colaborare care a evoluat treptat, de la statutul de afiliat pînă la cel de colaborator. Din păcate, Tărăboiul exagerat, grotesc, făcut de Mihai Gâdea nu izbutește să acopere statutul de stație colaborator al Antenei 3.

In interviul luat luni serara la lansarea „colaborării”, Tim Lister avea să spună în clar că CNN „are o nouă televiziune corespondentă” (citat fidel după transmisie). Deci, marea bombă anunțată de toată echipa de la Antena 3 este doar o avansare în grad. A trecut de la gradul de afiliat la cel de „corespondent”. Și-o fi dorind Dan Voiculescu și Mihai Gâdea să se arate ca mergînd la braț cu CNN, dar mai este mult pînă acolo, deși, în materie de aranjamente, i-au întrecut de mult.


Merită insistat asupra acestei lansări zgomotoase. Antena 3 a folosit lansarea emisiunii de la 18 cu câteva înnoiri tehnice. A dotat studioul cu ecrane impresionante, de mare efect, unice în tehnologia de televiziune în România. Facilitățile de transmisie și cadrul arată cu adevărat spectaculos. Din păcate, Mihai Gădea a crezut că marchează colaborarea cu americanii și simultan inaugurează studioul în noua sa configurare cu o discuție bombă cu Victor Ponta. Trec peste faptul că Victor Ponta, cu glumele sale obraznice, le-a stricat momentul spunînd că mai bine ar fi invitat-o de la început pe Iulia Vântur.

Ponta despre bomba A3 cu CNN‎: Mai bine venea Iulia Vîntur de la început

Ceea ce este adevărat. Candidatura lui Victor Pnta la prezidențialele din 2024 nu este un subiect de presă nici cînd ești beat și nici atunci cînd nu ai despre ce să vorbești. De fapt, Mihai Gâdea este din ce în ce mai gol în materie de idei. Trage de subiecte ca de o discuție pe un peron de parcă ar aștepta plecarea trenului. Gonflează subiectele în stil Romania TV și începe să arate ca un Ciutacu mai prețios. Dar, la fel de bombastic, de trombon fără muzică încît ți se taie să-l mai aculți. În aceeași seară, Victor Ciutacu vorbea ca un tractorist cu pretenții academice dar care transmite de la marginea Pieții Rahova:


-”Mînca-v-aș gălăgia voastră! Urmează un breaking news de largă excepție”


Asta, în vreme ce Mihai Gâdea, plin de ifose și cădelnițări la adresa CNN, vorbea despre „CNN și Antena 3 care scriu istorie împreună”.


Cum se poate ca așa gogoși să ne fie servite cu atîta dezinvoltură? Simplu! Dacă politicienii (și români și americani) fac aproximativ același lucru, de ce trompeții media nu i-ar imita cu dezinvoltură?



sursa foto captura youtube.com

Preluat: https://www.cotidianul.ro/codita-romaneaca-la-cnn/

Lasă un răspuns